Pakketwijziging 2023-1 Nationaal Frequentieplan 2014

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Steenwijk
Datum 1 augustus 2023

Vraag1

U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven op dit ontwerpbesluit.
Graag wil ik reageren op de verandering m.b.t. de uitbreiding van het frequentiespectrum voor "Mobiele communicatie, korteafstandapparatuur".

Naast vele andere radiozendamateurs ben ik een veelvuldig gebruiker van het frequentiegebied 430-440MHz. Op dit moment delen wij 4MHz van het spectrum met de 'vrije' gebruikers (LPD) en dat geeft nu al regelmatig strubbelingen aan beide kanten. LPD ontvangers zijn niet selectief, meestal ligt de focus op een zo goedkoop mogelijk ontwerp. Hierdoor blijken de ontvangers vaak veel spurious te genereren van teintallen megahertz breed waar amateurs last van hebben. Omgekeerd werken ontvangers ook slecht als een nabije amateur uitzendt, hoe zuiver zijn zender ook is.

Als er nu wordt besloten om het deel van LPD uit te bereiden naar het gebied waar veruit de meeste radioamateurs gebruik van maken, worden de problemen aan beide kanten natuurlijk exponentieel groter omdat de verschillen in werkfrequentie nóg kleiner wordt.

Bovendien zal met het legaliseren van 430-432MHz voor LPD ook laagdrempelig hardware beschikbaar komen en wordt er ongetwijfeld veel meer misbruik gemaakt van de onbemande stations van amateurs die zich in dat gebied bevinden. In sommige gevallen is dat nu al lastig onder controle te houden door de RDI en het wordt in dat geval helemaal niet meer controleerbaar. Deze vrije devices hebben weinig zendvermogen (dat is één van de restricties) en zijn daarmee lastig te localiseren maar zullen door omzetters/onbemande stations worden doorgezonden als ze dicht bij een amateurontvanger uitzenden. Voor één van de vele onbemande stations heb ik een vergunning op mijn naam en ik wil niet verantwoordelijk gehouden worden voor het misbruik wat hieruit voort gaat komen.

Los hiervan zijn er nog steeds klassen van uitzending die door veel radiozendamateurs alleen maar in deze 430-440Mhz band gemaakt kunnen worden, zij worden hiermee nog verder beperkt.