Pakketwijziging 2023-1 Nationaal Frequentieplan 2014
Reactie
Naam
|
Dhr T.P. Munnik
|
Plaats
|
Markelo
|
Datum
|
8 augustus 2023
|
Vraag1
U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven op dit ontwerpbesluit.
Middels dit schrijven wil ik, Theo Munnik radiozendamateur met registratie onder callsign PA0TMU, bezwaar maken tegen uw voornemens op de 70 cm band (430 tot 440 MHz) wijzigen door te voeren, zoals beschreven in uw Consultatie met als titel "Pakketwijziging 2023-1 Nationaal Frequentieplan 2014" , voor het toestaan van korte-afstandscommunicatie op Non-Interferentie-Basis (NIB) op de segmenten : 430-432MHz, 436-438MHz & 438-440MHz.
Als motivatie wordt in het document “[Ontwerp]Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat” aangegeven :
Wijziging onder U, SRD-besluit in het bereik 430 tot 440 MHz
Met deze wijziging wordt invulling gegeven aan de bepalingen van het uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie. De delen van het frequentiespectrum lopende van- 430 tot 432 MHz, 436 tot 438 en 438 tot 440 MHz worden op tertiaire basis en onder voorwaarden zoals opgenomen in de Regeling ook opengesteld voor het gebruik van apparatuur voor verzameling van medische gegevens en voor delen van de band voor niet-specifieke korte afstand apparatuur. Dit geldt alleen voor draadloze medische toepassingen voor capsule-endoscopie met een ultra-laag vermogen.
Door deze op handen zijnde wijziging van het frequentieplan is, op basis van eerder opgedane ervaring #1, de kans groot dat het gehele frequentiegebied van 430 tot 440 MHz onbruikbaar wordt voor radio-experimenten als gevolg van deze toepassingen op Non-Interferentie-Basis. Dit kunnen wij als radioamateurs niet accepteren. Daarom willen wij als amateurdienst bescherming tegen NIB-toepassingen in het volledige primaire deel. Dit geldt in het bijzonder voor de weak-signal- & baken-banden (432 – 433 MHz) en de satellietcommunicatie banden (435 – 436 MHz). Dit moet duidelijk tot uiting komen in het frequentieplan en we eisen dan ook dat bij gemelde overtredingen zal worden gehandhaafd.
De 70cm band is wereldwijd door radiozendamateurs in gebruik en hebben veel radiozendamateurs, verenigingen en stichtingen zoals Camras, HobbyScoop etc (soms behoorlijke) investeringen gedaan voor experimenten op de 70cm band. Denk hierbij aan digitale apparatuur voor DMR radio en C4FM radiosystemen en steunzenders, maar ook aan hoog gevoelige ontvangers voor “weak signal” experimenten die mogelijk in een klap onbruikbaar kunnen worden indien het hierboven genoemde voorstel wordt doorgevoerd.
Daarom pleit ik voor het niet doorvoeren van de pakketwijziging.
Met vriendelijke groeten,
Theo Munnik PA0TMU