Pakketwijziging 2023-1 Nationaal Frequentieplan 2014

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Breda
Datum 13 augustus 2023

Vraag1

U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven op dit ontwerpbesluit.
Beste Dames en Heren van het RDI/ Ministerie van Economische Zaken,


Het voorstel in het Nationaal Frequentieplan 2014 aangaande de 430 MHz tot 440MHz. zal tot een onmogelijke situatie leiden.
In het voorstel tot wijziging van het gebruik van de frequentie ruimte worden tussen 430 en 440 MHz short range devices (SRDs) voor de mobile communicatie (/ms/ service in ITU terminologie) genoemd. Dit kan alleen op basis van non-interference, NIB als ik het voorstel goed begrijp, dan zijn er twee serieuze bezwaren.
SRDs zoals genoemd zijn nu te vinden tussen 433,050 and 434,790 MHz volgens de regeling frequentiegebruik zonder vergunning en zonder meldingsplicht 2015. Dit is het primaire gedeelte van de amateur service tussen 430 en 436 MHz waar inderdaad een veelheid van LORA en andere short range devices (SRDs) te vinden zijn. In de praktijk komt het erop neer dat dit segment in de 70cm band door amateurs is opgegeven, een enkele LORA toepassing voor radioamateurs daargelaten. Deze situatie is tot nu toe acceptabel, maar wat het voorstel eigenlijk inhoudt is dat er SRDs over de hele 70 cm band worden toegelaten, en dat is onwenselijk.
SRDs moeten volgens mij niet gaan overlappen met ingangen van repeaters in de 70 cm band, want dan kun je geen analoge repeater meer in stand houden, de repeater gedeelten tussen (430-432 MHz) maar ook (438 t/m 438.5) moeten daarom ontzien worden van SRD technieken omdat er redelijkerwijs verwacht kan worden dat er wel interferentie zal optreden. U kunt besluiten analoge repeaters te verbieden, maar ik denk dat er veel gebruik van gemaakt wordt door radioamateurs, het zou gewoon zonde zijn.
Ook het satelliet gedeelte in de 70 cm band (435-436 MHz 436-438 MHz) kan mijns inziens beter vrijgehouden worden van SRD voor de MS service. Van een satelliet operator kan niet redelijkerwijs verwacht worden dat hij even de transponderfrequenties in de satelliet op afstand gaat wijzigen, technisch onmogelijk, druist ook tegen alle internationale afspraken in. Gaan we dan die betreffende satellieten dan maar niet meer vanuit Nederland onderhouden met up- en downlinks? Moeten ook hier dan maar systemen opgegeven worden omdat er SRDs overal in de 70cm band worden toegelaten?
Uiteraard ten alle tijde bereid nadere toelichting te geven op mijn bezwaren.

Bijlage