Wijziging Participatiewet en Ziektewet ivm breed offensief
Reactie
Naam | S. v.d. Brink |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 25 mei 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over het wetsvoorstel;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
De wet(swijziging) zou zich explicieter op participatie van 'ouderen' (= tegenwoordig 35'ers) moeten richten. Statistisch is eenvoudig aan te tonen dat veel werkgevers discrimineren op leeftijd en dat het virtuele leeftijdsplafond steeds lager wordt. Werkgevers vinden het (economisch) interessant om personeel tot 35 jaar aan te nemen. Daarom heeft solliciteren vanaf 45 jarige leeftijd nauwelijks nog zin meer. Wettelijk zou expliciet (bijvoorbeeld als doel in een sociaal jaarverslag) moeten worden gesteld dat een personeelsbestand een reële demografische afspiegeling moet zijn van de nationale gemeenschap. Vooral ook omdat mensen: a) steeds ouder worden en b) de wettelijke pensioenleeftijd (mee) verschuift. De overheid heeft toegang tot elk fiscaal personeelsbestand en tot de basisadministratie van personen en dus ook tot alle demografische gegevens van alle personeelsleden van alle werkgevers. Met zulke gegevens kan de overheid eenvoudig handhaven dus.
Het verbod om tijdens sollicitaties leeftijdskenmerken te moeten delen met werkgevers zou strikter moeten worden gehandhaafd. Zogenaamde 'mistery shoppers' zouden naleving kunnen toetsen bijvoorbeeld.
Voorbeeld van hoe 'ouderen' worden belemmerd te participeren: Het is wetenschappelijk bewezen dat gezonde mensen minder goed feiten onthouden, naar mate ze ouder worden. Niet voor niets leren kinderen makkelijker (een vreemde taal bijvoorbeeld). Toch worden allerlei beroepscertificaten nog altijd afgegeven, alleen nadat men is geslaagd voor een gesloten (!) boek examen. Deze vorm van verkapte leeftijdsdiscriminatie zou niet langer mogen worden toegestaan. Beroepscertificaten zijn immers vaak harde selectiecriteria om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt en een carrière verder te kunnen ontwikkeling. Sowieso past deze oude beoordelingsmethode (met een sloten boek examen) niet meer bij deze tijd, waarin men via mobile devices 24*7 wereldwijd toegang heeft tot praktisch alle informatie (verwerkende oplossingen). Het werpt alleen maar een onredelijke drempel op voor oudere werknemers, die toch al onterecht worden geweerd door werkgevers. De methode toetst alleen de vaardigheid om nauwkeurig feiten te kunnen reproduceren. Die vaardigheid is echter minder relevant voor de meeste beroepen, dan bijvoorbeeld de vaardigheid om verbanden te kunnen leggen.