Wijziging Participatiewet en Ziektewet ivm breed offensief

Reactie

Naam drs W.F.A. Eiselin
Plaats Haarlem
Datum 6 mei 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over het wetsvoorstel;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Suggestie 1 (betreffende artikel 31 PW)
In het voorontwerp (onder letter G) wordt de volgende verandering voorgesteld: Aan het vijfde lid van artikel 31 PW wordt toegevoegd ‘, met uitzondering van onderdeel j die wel van toepassing is als het gaat om een persoon jonger dan 27 jaar die behoort tot de doelgroep loonkostensubsidie.’

Mijn suggestie is naast onderdeel j ook onderdeel k – de kostenvergoeding voor vrijwilligerswerk - in de uitzondering op te nemen. Juist jongeren uit de doelgroep loonkostensubsidie zullen een wachttijd hebben eer ze aan de slag komen. Het is van belang deze jongeren tijdens de wachttijd te stimuleren tot vrijwilligerswerk. Studie of werk zal meestal geen reëel alternatief voor hen zijn. Ook kunnen er eerder beperkingen spelen om op de plaatst van het vrijwilligerswerk te komen. Dus een tegemoetkomende houding in deze kosten, waar een werkgever deze forfaitair vergoedt, past beter dan een remmende, door zelfs zo een vrijwilligersvergoeding te korten op de uitkering.

Wat betreft de in de toegevoegde zin geformuleerde doelgroep is mijn suggestie om te motiveren waarom andere jongeren van deze faciliteit zijn uitgesloten. Wat is zo onderscheidend dat deze vrijlating voor vrijwilligerswerk niet voor alle jongeren geldt, of voor de doelgroep beschut werk, of jongeren die medisch uur-beperkt zijn.

Suggestie 2 (betreffende artikel 41 PW)
Door wijziging van artikel 41 lid 4 PW (onder letter H in het voorontwerp) wordt een knelpunt betreffende de zoekperiode weggenomen voor personen die beperkingen hebben. Voor die personen geldt niet langer een zoekperiode.

Mijn suggestie is door aanpassing van artikel 41 ook andere knelpunten weg te nemen. Deze betreffen:
a) personen die uit detentie komen (Verzamelbrief SZW 18 juni 2012, nr. RUA/RB/ 9415), en
b) personen die weer op bijstand aangewezen zijn na ommekomst van een tijdelijk dienstverband. Het toepassen van een nieuwe zoekperiode vormt een negatieve prikkel om tijdelijk werk te verkrijgen en aanvaarden (TK, vergaderjaar 2014–2015, 28 719, nr. 90).

Beide knelpunten zijn eerder door SZW onderkend. De door SZW geopperde meer begunstigende benaderingen zijn echter contra-legem (zij maken thans geen deel uit van de uitzonderingen op de zoekperiode die wel zijn opgenomen artikel 41 PW). Van belang is dat deze oplossingen een formele basis krijgen, opdat
• de kenbaarheid wordt vergroot en
• burgers zich er ook met succes op kunnen beroepen.