Wijziging Participatiewet en Ziektewet ivm breed offensief
Reactie
Naam | Drs A Neutel |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 31 mei 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over het wetsvoorstel;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Beste Staatssecretaris Van Ark,
De participatiewet is oneerlijk en bestraft mensen om hun handicap. Ik vind het fijn om te zien dat u een voorstel doet om de participatiewet te wijzigen. Ik vind het erg goed dat u voorstelt om de regels over arbeidsvermogen over alle gemeenten gelijk te trekken. Ik zie graag nog vier andere zaken opgenomen worden in uw voorstel:
Studenten van de BBL-opleiding Edasu uit de bijstand ontvangen soms een stagevergoeding van hun stageplek. Er zijn voor deze opleiding nog maar weinig leerwerk-plekken op loonbasis. Deze stagevergoeding wordt als loon aangemerkt en afgehouden van de bijstand. Dat klinkt logisch omdatvde bijstand een vangnet is, maar het werkt erg demotiverend voor studenten en het gaat administratief ook nogal eens fout, wordt een uitbetaling opgeschort en komt student verder in de problemen. Voorstel is om het mogen behouden van vrijwilligersvergoeding en stagevergoeding gelijk te trekken en zo mensen te belonen die actief bezig zijn.
Ik zie graag dat mensen die onder de participatiewet werken niet meer onder het bijstandsregime vallen. Dan zou het aantrekkelijker zijn voor veel mensen om te gaan werken, anders blijf je op deze manier gestraft worden om je handicap. Door het bijstandsregime mogen we maar een beperkt deel eigen vermogen hebben en moeten we rekening houden met de kostendelersnorm. Dit houdt in dat wanneer we gaan samenwonen, we dan geen wettelijk minimumloon meer kunnen verdienen. Allemaal door onze beperking of ziekte. Wajongers die geen baan kunnen vinden worden nu gekort op hun uitkering. Ook dit is een straf op hun handicap. Een handicap hebben is al een hele beperking.
Met vriendelijke groet,
Annelies Neutel