beperking recht op omgang na partnerdoding
Reactie
Naam
|
Slachtoffer in Beeld (Beleidsmedewerker S. Kinket)
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
6 januari 2015
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te downloaden.
6 januari 2015
Geachte lezer,
Wij onderschrijven de argumentatie om te komen tot een contact en omgangsverbod tussen kinderen en een ouder die de andere ouder heeft gedood. We zijn van mening dat dit in het belang van het kind kan zijn is en dat het kind als kwetsbare partij op voorhand in bescherming moet worden genomen.
Overwogen kan worden om met leeftijdscategorieën te werken. Bij Slachtoffer in Beeld werken wij bijvoorbeeld met de categorieën jongeren onder de 15 jaar, jongeren van 15-16 jaar en jongeren van 17 jaar en ouder. Bij jongeren vanaf 15 jaar zou kunnen worden verondersteld dat zij beter in staat zijn eigen afwegingen te maken met betrekking tot hun wensen, behoeften en belangen in relatie tot contact met hun ouder die de ander ouder gedood heeft, dan jongere kinderen. De Raad voor de Kinderbescherming zou hen dan kunnen horen als partij en deze bevindingen meenemen in de uiteindelijke advisering.
Daarnaast willen wij vanuit onze ervaring in overweging geven dat het in sommige situaties, met een vooraf omlijnd en vastgesteld doel, wel wenselijk is dat er contact plaats vindt tussen deze ouder en het kind. Dit dan onder begeleiding van een professionele instelling. Een voorbeeld hiervan is dat een kind angst had dat de ouder ook hem wat zou aandoen. In het gesprek, dat door ons (Slachtoffer in Beeld) voorbereid en begeleid werd in samenspraak met betrokken organisaties en verzorgers, heeft de ouder die angst bij het kind weg kunnen nemen. Indien van toepassing doen wij vanuit Slachtoffer in Beeld bij de rechtbank/OM een verzoek tot tijdelijke opheffing van het contact/ omgangsverbod ten behoeve van het slachtoffer-dader contact. In het kader van dit wetsvoorstel zou overwogen kunnen worden om de optie tot het tijdelijk opheffen van het contact-omgangsverbod mogelijk te maken, mits dit contact onder begeleiding van een professionele en ervaren organisatie geschiedt, met een vooraf gesteld doel. Vanuit Slachtoffer in Beeld zijn wij gewend om deze tijdelijke opheffing zelf bij het OM/de rechtbank aan te vragen.
Met vriendelijke groet,
Namens Slachtoffer in Beeld
S. Kinket
Beleidsmedewerker Slachtoffer in Beeld
E: s.kinket@slachtofferinbeeld.nl
T: 030-2340045
W: www.slachtofferinbeeld.nl
Postbus 14208, 3508 SH Utrecht
Pallas Athenedreef 27, Utrecht