Passend onderwijs

Reactie

Naam ACM van der Lee
Plaats Den Bosch
Datum 2 maart 2011

Vraag1

Wat is uw reactie op het wetsvoorstel? M.a.w.: Welke inhoudelijke suggestie(s) hebt u om het voorstel te verbeteren?

Geef hierbij a.u.b. aan in welke hoedanigheid u uw reactie geeft (leraar, ouder, schoolleider, leerling, ambulant begeleider etc.)
Door de rugzak en de handtekening van ouders onder het handelingsplan van school (met daarin de inzet van middelen aangegeven) af te schaffen, wordt de betrokkenheid van ouders geminimaliseerd. Dit is een slechte zaak

(ambulant begeleider, leerkracht)

Als bezuinigingen op passend onderwijs worden doorgevoerd, zullen leerlingen die wegens het vervallen van de ondergrens in het ZMLK al enkele jaren volwaardig (en goedkoop) meedoen in het onderwijs weer naar de zorg moeten. Ze zijn daar duurder en het ontneemt hen het recht of de kans op onderwijs. Op onze (kleine school) zie ik al 3 leerlingen waarvoor wij de zorg niet langer op ons kunnen nemen wanneer er zoveel personeel uit moet en de groepen groter worden.

Leerkracht, IB-er

Het voordurend op- en weer aftuigen van samenwerkingsverbanden en andere organisaties ( nu weer afbreken van REC's b.v.) levert leuke banen op voor dure externe adviseurs, waar het geld naar het primaire proces zou moeten. Al dat overleg en uitleg over reorganisaties en wat ons (mogelijk) te wachten staat levert niet alleen veel onrust op, het maakt ook dat (de beste) mensen vertrekken, kost veel geld (al die vergaderingen, per uur, per persoon). Hebben we net alles opgetuigd rond de AWBZ-compensatie-pakket maatregel b.v. en voordat iedereen weet dat en hoe het werkt, wordt het weer afgeschaft. Kapitaal-vernietiging vind ik dit. Dit geld zou moeten worden besteed aan onderwijs, aan het primaire proces.

Ik vind het ongewenst dat onderwijsgeld in tijden van bezuiniging besteed wordt aan prestatiebeloningen en functie-mixen, terwijl de zwaksten in onze samenleving (kinderen met een beperking en hun ouders) daarvoor de prijs betalen!
Leerkracht, IB

Ik vind dat je niet kunt roepen dat voor VSO-leerlingen het vervoer mogelijk wordt afgeschaft. Onderzoek eerst eens of dat wel mogelijk is en zo ja voor welke groep dan. Onze leerlingen kunnen voor 80% niet zonder dit vervoer (ZMLK). 10 % wordt door ouders gebracht en gehaald (begeleid met de fiets), dit is mooi, maar kun je niet afdwingen natuurlijk. Er zijn ook ouders die werken, iets wat dit kabinet ook graag wil.
(leerkracht)

Ambulante begeleiding kan best efficienter, daarvan ben ik wel overtuigd. Deze mensen kunnen dichter bij/ in de scholen zelf werken. Maar is het nu nodig om deze mensen op deze manier in de kou te laten staan door werkelijk niets voor hen te regelen?
(collega van een AB-er).