Passend onderwijs

Reactie

Naam REC 4.5 (T.K. Keizer)
Plaats Castricum
Datum 24 februari 2011

Vraag1

Wat is uw reactie op het wetsvoorstel? M.a.w.: Welke inhoudelijke suggestie(s) hebt u om het voorstel te verbeteren?

Geef hierbij a.u.b. aan in welke hoedanigheid u uw reactie geeft (leraar, ouder, schoolleider, leerling, ambulant begeleider etc.)
LS,

Hierbij een aantal opmerkingen mbt de voorstellen tot wetswijzigingen om op de zorg in het onderwijs te bezuinigen:

Allereerst de zorg om de leerlingen: het risico is groot dat zij opnieuw in de situatie komen waarbij de docenten niet zien welk gedrag voortvloeit uit een stoornis, waardoor de reactie op het gedrag kan bestaan uit het uitdelen van sancties, en als dat niet werkt meer van dezelfde sancties, tot schorsing volgt, met het risico van thuiszitten.
Een label is ook een gebruiksaanwijzing, en vele leerlingen hebben daar veel profijt van door beter begrip.

20% van de leerlingen in VO met een label: VO-scholen zitten in een spagaat met enerzijds de opdracht te werken met een tweede fase waarin grote zelfstandigheid wordt verwacht gebied van plannen, organiseren, samenwerken etc, en anderzijds de opdracht leerlingen binnen boord te houden die deze vaardigheden uit de aard van hun problematiek heel slecht beheersen.

Rol ouders: via de ambulant begeleider hebben de ouders een ambassadeur voor hun kind binnen de scholen, waardoor hun stem juist gehoord wordt en de belangen van hun kind behartigd worden.

Bij de rekensom dat miv 2003 de kosten voor de LGF verviervoudigd zijn wordt niet vermeld dat dat het startjaar is van Cluster 4. Het feit dat daar een groot deel van de groei aan kan worden toegeschreven is daarom evident.
Er wordt een schoolsysteem ontworpen waarin veel leerlingen het niet op eigen kracht redden, daar wordt een oplossing voor gezocht, en vervolgens krijgt die oplossing de schuld van uit de hand gelopen kosten. In 2003 zijn er in opdracht van de regering expertisecentra opgericht, en in 2012 worden ze in opdracht van de regering weer ontmanteld. Dat is vernietiging van kapitaal, en expertise. En als over 4 jaar blijkt dat het niet werkt op de voorgestelde manier van de minister moet het weer van het begin af aan worden opgebouwd.

Een suggestie is om de regeling geleidelijk af te bouwen door elke rugzak zijn termijn uit te laten dienen, en miv augustus 2012 geen nieuwe rugzakken of verleningen meer toe te kennen, om scholen, expertisecentra, ouders en leerlingen de gelegenheid te geven om zich zo te organiseren dat ze de klap enigszins kunnen opvangen.

Ik hoop dat de minister zich de inhoud van de reacties aantrekt, en dat zij in de toekomst meer in zal gaan op de inhoudelijke kant van het verhaal, in plaats van het poneren van stellingen zonder onderbouwing.

Titia Keizer
Ambulant begeleider REC 4.5