Passend onderwijs

Reactie

Naam REC Midden-Brabant (B Floors)
Plaats Tilburg
Datum 23 februari 2011

Vraag1

Wat is uw reactie op het wetsvoorstel? M.a.w.: Welke inhoudelijke suggestie(s) hebt u om het voorstel te verbeteren?

Geef hierbij a.u.b. aan in welke hoedanigheid u uw reactie geeft (leraar, ouder, schoolleider, leerling, ambulant begeleider etc.)
Als ergotherapeut bij het REC zie ik enkele voordelen, maar ook veel grote nadelen.
Een voordeel is dat er meer zorg op maat komt. Nu wordt de rugzak voor 3 jaar toegekend, maar soms volstaat een kortere termijn van extra begeleiding.
Als de wetswijziging wordt doorgevoerd kan een samenwerkingsverband (SWV) zelf beslissen hoe het geld wordt ingezet. Het geld zal dan vooral gaan naar de leerlingen die de meeste problemen geven: die met gedragsproblemen. Hierdoor valt de moeilijk lerende maar geen overlast veroorzakende leerling met een andere handicap buiten de boot.
De rol van de ouders verandert. Nu vragen zij de begeleiding aan en blijven van elke stap op de hoogte. Straks is een ouder afhankelijk van het schoolbestuur of en hoe zijn kind extra zorg krijgt.
Door de bezuinigingen in het speciaal onderwijs zullen meer van hun leerlingen naar het reguliere onderwijs gaan. De reguliere leerkracht heeft dus meer zorgleerlingen in zijn klas. Dit gaat ten koste van de andere leerlingen, hoe goed de leerkracht ook zijn best doet en hoeveel cursussen hij ook heeft gevolgd. Er zijn grenzen aan wat je kunt doen. En juist als je als leerkracht meer steun nodig hebt valt de ambulante begeleiding weg.
De ambulant begeleiders hebben in de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd om zorgleerlingen goed te begeleiden en ouders en leerkrachten toe te rusten om met de leerling een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.
Het SWV krijgt een grote autonomie en het geld voor de zorgleerlingen zal niet meer geoormerkt zijn, hierdoor kan een SWV andere prioriteiten stellen dan de zorgleerlingen; zij zullen daarvan de dupe worden.
Ik pleit ervoor om de wetswijziging in kleinere stapjes langzamer door te voeren, en niet meteen de 300 miljoen te bezuinigen. Zorg eerst dat de nieuwe SWVen bekend zijn en samen op 1 lijn zitten. Daarna moet het nieuwe zorgbeleid goed op papier komen en een periode van consultatie in de regio volgen van alle personen die door het zorgbeleid geraakt worden. Zorg ervoor dat bestaande gebundelde kennis in de RECs niet zomaar weggegooid wordt door alle ambulante begeleiders op straat te zetten en hun eigen weg te laten zoeken. Er zijn in de afgelopen jaren veel goede dingen gedaan, die moeten nu niet ineens overboord worden gegooid.
Door de wetswijziging meer tijd te gunnen en doordachte stappen te nemen in plaats van overhaaste acties vóór 1 augustus 2012 zorg je ervoor dat er een daadwerkelijke verbetering van het onderwijs plaatsvindt.