Passend onderwijs
Reactie
Naam | S Bakker |
---|---|
Plaats | Alkmaar |
Datum | 27 februari 2011 |
Vraag1
Wat is uw reactie op het wetsvoorstel? M.a.w.: Welke inhoudelijke suggestie(s) hebt u om het voorstel te verbeteren?Geef hierbij a.u.b. aan in welke hoedanigheid u uw reactie geeft (leraar, ouder, schoolleider, leerling, ambulant begeleider etc.)
Mijn reactie is een reactie van een ouder van een leerling die extra ondersteuning en zorg behoeft in het reguliere onderwijs en mijn reactie is die vanuit mijn functie als intern begeleider op een basisschool.
Op het moment dat men dit wetsvoorstel wil doorvoeren ben ik van mening dat er meer veldonderzoek gedaan moet worden en in de praktijk gekeken moet worden naar de mogelijkheden van de leerkrachten, intern begeleiders, ambulant begeleiders en vooral naar de mogelijkheden van de kinderen die samen goed onderwijs moeten verkrijgen. dit onderwijs vormt de basis voor de verdere ontwikkeling. Als ik kijk naar de werkdruk van leerkrachten en de kennis die zij dienen te verwerven om alle kinderen binnen het basisonderwijs op te vangen, ga ik er vanuit dat er nog veel werk te doen is, zowel op het gebied van kennisverwerving als van ondersteuning geven aan de kinderen in de verschillende vormen van het onderwijs. Kennisverwerving is een basisvereiste, hoe gaan de gelden hiervoor ingezet worden, wie vervangt de leerkracht ten tijde van scholing, of wordt er verwacht dat de leerkracht dit naast zijn baan zal gaan doen. In hoeverre gaat dit ten koste van het onderwijs dat gegeven zal worden en in hoeverre draagt dit bij aan het onderwijs. We zijn straks breed opgeleid en hebben kennis van alles een beetje. Mijn vraag of de kinderen die extra zorg behoeven hierbij gebaat zijn. Alle kennis die nu in de expertice centra zit en in het speciaal basisonderwijs kunnen we niet in enkele jaren in onze basisscholen krijgen. Laat staan het werken met de vele verschillen tussen al de kinderen. Hoe staat het met het ondersteunen van ouders die kinderen met zorg hebben. De lijnen tussen jeugdzorg en het onderwijs. Hebben leerkrachten en jeugdwerkers tijd voor nog meer overleg, terwijl er gekort wordt op preventieve zorg en zorg voor groepsprocessen binnen de jeugdgezondheidszorg.
Voor mij als ouder een zorg en voor mij als intern begeleider een zorg. Er moet bezuinigd worden in het onderwijs, 3 % op het personeel volgend jaar; hoe willen wij het voor elkaar krijgen om alle kinderen goed onderwijs te blijven geven, leerkrachten en ouders te ondersteunen. Tijd te maken voor goed overleg en goede overdracht.
Het is een mooi streven, met een hele grote MAAR!