Passend onderwijs

Reactie

Naam Dr. A. van Voorthuijsenschool (V)SO ZMLK (directeur R Bos)
Plaats Haarlem / Hoofddorp
Datum 28 februari 2011

Vraag1

Wat is uw reactie op het wetsvoorstel? M.a.w.: Welke inhoudelijke suggestie(s) hebt u om het voorstel te verbeteren?

Geef hierbij a.u.b. aan in welke hoedanigheid u uw reactie geeft (leraar, ouder, schoolleider, leerling, ambulant begeleider etc.)
Met een aanpassing van het stelsel ben ik het eens. In essentie wordt hiermee de collectieve en maatschappelijke verantwoordelijkheid benadrukt en dat is goed. Maar er ligt een groot gevaar t.a.v. de verdamping van expertise die nu nog volop aanwezig is. Bovendien is de tijdsdruk waarin de veranderingen dienen plaats te vinden veel te groot. Het regulier onderwijs is per 1-8-2012 nog niet in staat om de extra leerlingen op te vangen die nu nog elders gebruik maken van dieptezorg. Gevaarlijk is bovendien dat er straks leerlingen zijn die doorverwezen moeten worden naar de zorg i.p.v. onderwijs. Met hogere kosten dan die in het onderwijs gemaakt worden. Dat is een verlies-verlies- situatie. Kinderen uit de educatie en hogere kosten. De nazorg die we straks niet meer kunnen bieden zorgen bovendien voor thuiszitters (WAJONG) i.p.v. dat we daar juist van af willen en kunnen.

SUGGESTIE 1:
Geef de SO scholen voldoende tijd om door te groeien tot zogenaamde expertisecentra: die krachtige ‘moederscholen’ (SO) waarvan de leerkrachten deels voor de groep staan en deels systeembegeleiding bieden aan schoolteams en leerkrachten in het reguliere onderwijs. Vraaggestuurd.

SUGGESTIE2:
In het onderwijs gaat zo’n €750 miljoen om aan subsidieregelingen. Halveer dit en zorg met de vrijgekomen middelen voor een rustiger overgang naar de echte realisering van zorgplicht en passend onderwijs.

SUGGESTIE3:
Bezuinig op maatschappelijke stages die een veel te laag rendement geven. ook de prestatiebeloning kan vertraagd worden ingevoerd, waardoor er een soepeler overgang voor passend onderwijs mogelijk wordt.

Bijlage