Regeling plankosten exploitatieplan

Reactie

Naam Gemeente Deventer (J.G. Ter Veer)
Plaats Deventer
Datum 17 februari 2010

Vraag2

Welke onduidelijkheden bevat de regeling?
De onduidelijkheden hebben vooral betrekking op de toelichting en de praktische toepassing van de regeling

Onderstaande vragen hebben betrekking op de toelichting.
* 1.4, laatste alinea:
- Er wordt aangegeven dat plankosten voor werken buiten het exploitatiegebied niet zijn meegenomen. Als voorbeeld wordt genoemd de bovenwijkse (meerwijkse) voorzieningen. Geldt dit ook voor werken buiten exploitatiegebied die enkel en alleen worden gedaan t.b.v. het exploitatiegebied?
- In de laatste zin van deze paragraaf wordt gesteld dat plankosten bij civieltechnische bouwwerken niet worden geraamd via deze regeling. Geldt dat ook voor dergelijke bouwwerken binnen het exploitatiegebied? Of heeft dit alleen betrekking op de bovenwijkse (meerwijkse) voorzieningen.
- Voor beide hierboven gestelde vragen geldt de vervolgvraag: Als deze plankosten niet onder deze regeling vallen, moeten ze dan apart worden geraamd en in de exploitatieopzet worden opgenomen? M.a.w. mogen deze plankosten wel worden verhaald?

* 2.1 uitgangspunten van de regeling
- Er wordt gezegd dat er geen sprake is van fasering van de plankosten in de tijd. De plankosten worden toegerekend op het moment waarop het exploitatieplan wordt vastgesteld. Daarna wordt gesteld dat er wel een kostenindexering wordt toegerekend. Hoe verhoudt dit zich tot elkaar? Vanaf welk moment en waarover?

* 2.2 Toepassing van de regeling, toepassing model bij herziening
- Als ik het goed begrijp moet bij de herziening de versie van het rekenmodel worden gekozen die is gebruikt bij de vaststelling. Wat moet op dat moment worden gewijzigd? Zijn dit nieuwe projectinhoudelijke inzichten? Nieuwe uurtarieven?
- Op welk moment moet het herziene resultaat van de plankosten in de exploitatieopzet worden gefaseerd? Hoe werkt dit door in de rentetoerekening?

De volgende vragen gaan over de bijlagen bij de toelichting (bijlage 1)

* Vraag 5: hoeveel onroerende zaken dienen verworven te worden
- Wat wordt bedoeld met eigenaar? Gaat het om de juridisch eigenaren volgens kadastrale gegevens of gaat het om een (ontwikkelende) partijen waarmee deze juridisch eigenaar mogelijk een overeenkomst heeft gesloten maar waarbij de grondoverdracht pas later plaatsvindt?

* Vraag 6: hoeveel huur en andere ontbindingen?
- Er staat dat moet worden uitgegaan van door de gemeente te ontbinden overeenkomsten. Moeten de overeenkomsten van andere partijen ook worden meegenomen? Zo ja, hoe kan hard worden gemaakt hoeveel dit er zijn?