Postcodereeks voor Caribisch Nederland

Reactie

Naam A.F.R. de Graaf
Plaats Bonaire
Datum 2 juli 2024

Vraag1

NL: Hoe beoordeelt u het voorstel van een postcodereeks 0000AA-0999ZZ ten behoeve van het op te zetten postcodesysteem voor Caribisch Nederland?

ENG: How do you assess the proposal of a postal code range 0000AA-0999ZZ for the purpose of establishing the postal code system for the Caribbean Netherlands?

PAP: Kon bo ta evaluá e proposishon di un rango di kódigo postal 0000AA-0999ZZ pa e meta di stablesé e sistema di kódigo postal pa Hulanda Karibeño?
Zeer goed voorstel. Ik ben zelf woonachtig op Bonaire en heb daarvoor 8 jaar op Sint Eustatius (Status) gewoond. Op Statia gebruikten we met meerdere mensen de postcode 0000 BQ (BQ is de internationale ISO code voor de BES eilanden). Dat ging altijd goed bij het invullen van online formulieren die, NIET zoals in Europees Nederland gekoppeld waren aan een database met straatnamen.

Ik hoop dat in de toekomst deze koppeling met straatnamen wel mogelijk wordt en deze postcodes tevens geïntegreerd worden in het bestaande Nederlandse postcodesysteem. Zodat ook PostNL en andere Europese postdiensten de juiste adresgegevens meteen kunnen verwerken.

Mischien willen de CAS eilanden op de lange termijn ook gebruik maken van deze reeks dus ik zou willen adviseren om de reeks niet in zijn geheel te suppleren. Houdt reserve postcodes aan voor de toekomst.

Ik ben altijd voorstander geweest van deze reeks die als enige nog vrij is in Nederland. De postcodes 1000 AA tot 9999 ZZ zijn allemaal al in gebruik dus is dit deze reeks de meest voor de hand liggende oplossing.

Je zou bijvoorbeeld dezelfde getallen aan kunnen houden zoals bij de de telefoonnummers, na de landcode (+599).
0300AA tot 0399ZZ voor Statia
0400AA tot 0499ZZ voor Saba en
0700AA tot 0799ZZ voor Bonaire

Zo houdt je eveneens nog reservecapaciteit over.

Al met al een zeer goed voorstel.