Besluit praktijkgerichte vakken vmbo gl en tl
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
23 oktober 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijzigingen die met dit besluit worden geregeld? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Ik ben niet onverdeeld enthousiast. Nu is er sprake van een duidelijk onderscheid tussen de GL en TL. Dit wordt (deels) weggenomen door de invoering van een PGP voor zowel de GL als de TL. Ouders zullen dan nog minder begrijpen wat het verschil tussen de beide leerwegen is, met als 'gevaar' dat de beroepsgerichte profielen binnen de GL nog verder worden uitgedund.
Ondertussen ben ik al meer dan 25 jaar werkzaam in het beroepsonderwijs. Steeds worden dezelfde argumenten gebruikt om een verandering te motiveren: meer contacten met het bedrijfsleven, een betere aansluiting op..., een betere beeldvorming van het technisch beroep etc. De vraag is echter wat de leerling en het bedrijfsleven nu echt nodig heeft. Dat is mijns inziens niet een (naams)verandering en/of verbreding van het onderwijsaanbod.
Vraag2
Wat vindt u van een praktijkgericht vak als keuzevak in het tl-programma?
Zie de reactie bij vraag 1.
Vraag3
Wat vindt u van de toevoeging van het praktijkgerichte vak aan het onderwijsprogramma van de gl in het licht van het huidige onderwijsprogramma van de gl (incl. beroepsgericht programma)?
Dit is mijns inziens geen meerwaarde. Door de beroepsgerichte profielen wordt er nu samengewerkt met bedrijven en instellingen. Voor de verschillende sectoren kan er een profiel worden gevolgd waarmee er een goede aansluiting is op het mbo en/of een baan op de arbeidsmarkt.
Vraag4
Wat vindt u van de mogelijkheid om de praktijkgerichte vakken Techniek en Toepassing en Informatietechnologie aan te mogen bieden in alle profielen van de gl?
Dit is een positieve ontwikkeling. Hiermee versterk je de bestaande profielen en sluit je aan bij recente ontwikkelingen in de maatschappij.
Vraag5
Vindt u dat de samenwerking met een bedrijf of instelling verplicht moet worden gesteld voor het kunnen aanbieden van een praktijkgericht vak op zowel de gl en tl?
Enerzijds is dit een goede ontwikkeling. Bedrijven, instellingen en onderwijs moeten meer samenwerken. Anderzijds blijkt ook dat de praktijk weerbarstig is. Als bedrijven en instellingen om welke reden dan ook andere prioriteiten (gaan) stellen, dan kunnen we dit als verplichting bij de scholen neerleggen, maar zal het in de praktijk een obstakel worden.
Vraag6
Vindt u dat het praktijkgerichte vak in zowel de gl als de tl als extra vak voor het doorstroomrecht naar het havo moet kunnen gelden?
Ik vind dit een lastige vraag, maar ik denk dat een extra theoretisch vak voor een vervolg op het havo belangrijk is dan een pgp als 7e vak.
Vraag7
Wat vindt u van de afsluiting van het praktijkgerichte vak door middel van een schoolexamen ?
De vraag is hoe er dan landelijk wordt gekeken naar het niveau van deze programma's. Om de kwaliteit te bewaken is het ook belangrijk om een deel door een landelijk examen te toetsen.