Besluit praktijkgerichte vakken vmbo gl en tl
Reactie
Naam
|
Greijdanus Hardenberg (P Staal)
|
Plaats
|
Hardenberg
|
Datum
|
13 oktober 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijzigingen die met dit besluit worden geregeld? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Persoonlijk ben ik een sterk voorstander van een praktijkgericht vak voor de leerlingen in de tl. Al 40 jaar werk ik in het VO en dan eerst mavo en nu vmbo. Mijn vak vind ik minder belangrijk dan het werken met deze leerlingen. Het grootste deel van het vmbo stroomt door naar het mbo en komt daar op hetzelfde niveau terecht als leerlingen van vmbo kader. In de kaderberoepsgerichte leerweg wordt globaal 40% van de onderwijstijd besteed aan het praktijkgerichte programma. De leerlingen volgen 4 AVO vakken. In de huidige tl volgen leerlingen louter AVO vakken. Bij de komst van het vmbo in 1999 heb ik het al een gemiste kans gevonden dat er toe geen stelselwijziging in het onderwijs heeft plaatsgevonden.
Vraag2
Wat vindt u van een praktijkgericht vak als keuzevak in het tl-programma?
Als keuzevak vind ik te mager. Ik zou het graag terug zien als verplicht vak in het tl-programma.
Vraag3
Wat vindt u van de toevoeging van het praktijkgerichte vak aan het onderwijsprogramma van de gl in het licht van het huidige onderwijsprogramma van de gl (incl. beroepsgericht programma)?
Op mijn school hebben we geen gl maar ik denk dat één programma voor wat nu gl/tl leerlingen zijn een goede zaak is. Daar hoort dan ook een passende financiering bij.
Vraag4
Wat vindt u van de mogelijkheid om de praktijkgerichte vakken Techniek en Toepassing en Informatietechnologie aan te mogen bieden in alle profielen van de gl?
Waarom alleen gl?
Verder is het de vraag of scholen vanwege hun omvang meerdere profielen kunnen aanbieden.
Vraag5
Vindt u dat de samenwerking met een bedrijf of instelling verplicht moet worden gesteld voor het kunnen aanbieden van een praktijkgericht vak op zowel de gl en tl?
Verplicht is veel. Je zou ook zelf als school opdrachten kunnen maken. Je zou naar een mix kunnen streven van 75% in samenspraak met het bedrijfsleven of andere organisaties in de samenleving.
Vraag6
Vindt u dat het praktijkgerichte vak in zowel de gl als de tl als extra vak voor het doorstroomrecht naar het havo moet kunnen gelden?
Ik denk dat leerlingen met een praktijkgericht vak en 6 AVO-examenvakken goed kunnen doorstromen naar de havo. Het recht zou ik daarvoor laten gelden. Elke school kan ook zelf bepalen aan welke voorwaarden een leerling moet voldoen om zonder doorstroomrecht vanuit de tl naar havo 4 te gaan. In havo 4 heb je noga wat vakken die leerlingen (op)nieuw kunnen oppakken. (zonder dat ze die vakken in de tl hebben gevolgd).
Verder zou het goed zijn als ook havo afdelingen overgaan op de inrichting van een praktijkgericht vak.
Vraag7
Wat vindt u van de afsluiting van het praktijkgerichte vak door middel van een schoolexamen ?
Het beste van wat je kunt doen! wel een vorm van verantwoording via het kader van de inspectie, dus naast Nederlands, rekenen en burgerschap ook praktijkgerichtheid van de tl afdeling.