Wetsvoorstel toegang Wlz voor mensen met een psychische stoornis

Reactie

Naam Cosis (MBA W.A.C. Eggenkamp)
Plaats Assen
Datum 31 juli 2018

Vraag1

Dit wetsvoorstel beoogt mensen met een psychische stoornis meer vastigheid en zekerheid te bieden. Denkt u dat dit wetsvoorstel daartoe bijdraagt? Is het wetsvoorstel uitvoerbaar? Klopt de inschatting van de effecten? Zijn er andere aandachtpunten die u wilt meegeven?
Vraag/opmerking 1:
Voor deze doelgroep worden verschillende termen gebruikt in de teksten. Naar onze opvatting zijn het de psychische beperkingen die maken dat mensen een beroep doen op de langdurige zorg,
en niet de ernst van de stoornis of het al dan niet aanwezig zijn van symptomen.

Vraag/opmerking 2:
Het verschil tussen langdurend en blijvend lijkt moeilijk te concretiseren dan wel vast te stellen. De praktijk leert, dat de mate van hoop en positieve verwachting het verschil maakt.
Afgeven van een indicatie voor onbepaalde tijd is discutabel, evenals het afgeven van een indicatie voor een erg korte periode van bijvoorbeeld een jaar.
We zien drie groepen: 1) een groep waarbij herindicatie niet zinnig is, zoals mensen met een psychische beperking die langdurig in een instelling verblijven, mensen met Korsakov en oudere mensen (65+),
2) mensen met een psychische beperking met behoefte aan een voorlopige woonsetting in de Wlz. Indicatie niet langer dan 5 jaar afgeven, waarbij voortdurende wordt gekeken naar perspectief.
3) een groep cliënten met psychische beperking die tijdelijk woont, met perspectief. Gaat om tijdelijke opvang in de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Bijlage