Publicatieplicht stichtingen

Reactie

Naam Lodder & Co (drs. A.J.H.R. Kortekaas RA)
Plaats Den Haag
Datum 24 augustus 2010

Vraag1

Wat is uw mening over de voorgestelde regeling?
Ik heb me verbaasd over dit wetsvoorstel en zeker de in de Memorie van toelichting genoemde bijkomende voordelen. Deze zijn feitelijk geen bijkomende voordelen. Een voorbeeld: de Memorie stelt dat ook krediet- en financiële instellingen door de publicatieplicht informatie over balans en staat van baten en lasten kunnen verkrijgen, net als advocaten, notarissen, etc.. Mijns inziens zullen bovengenoemde partijen deze gegevens ook zelf kunnen opvragen bij de stichting en is publicatie via de kamer van koophandel overbodig.
Ook bevreemd het mij dat elke stichting een balans en staat van baten en lasten moet deponeren, terwijl bijvoorbeeld voor vennootschappen groottecriteria zijn ontwikkeld, waarbij kleine vennootschappen alleen een balans en toelichting hoeven te deponeren om zo de administratieve lastendruk zoveel mogelijk te beperken.
Tot slot geeft het wetsvoorstel geen uitsluitsel over de eisen waaraan de balans en staat van baten en lasten moeten voldoen, behoudens het opnemen van eventueel ontvangen donaties in de staat van baten en lasten. Ik doel hier dan op het jaarrekeningmodel en de specifiek items welke dan gepubliceerd moeten worden. Hierdoor zal de eventuele deponering zo divers zijn, dat verwerking door de Kamer van Koophandel in standaarden zo goed als onmogelijk wordt. Hier staat tegenover dat door het verplicht stellen van welk model dan ook, de administratieve lastendruk ook fors toeneemt. Er zijn nu eenmaal heel veel stichtingen welke in omvang erg klein zijn en een geheel eigen inrichting van hun balans en staat van baten en lasten hebben. Kortom dit wetsvoorstel heeft zoveel haken en ogen, dat invoering mijns inziens niet verstandig is.