Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Antwerpen, Belgie
Datum 9 maart 2021

Vraag1

U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
Beste,

Ik ben woonachtig in België, maar ben primaire mantelzorger voor mijn terminaal zieke moeder in Nederland waarbij ik ook 's nachts zorg moet verlenen. Bij mijn zorgtaken horen ook huishoudelijke taken zoals boodschappen doen en vuilnis wegbrengen. Thuisquarantaine is daardoor de facto niet mogelijk. Ik houd me verder aan alle maatregelen om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden.

Tegelijk heeft mijn jonge gezin mij ook nodig. Ik reis nu al maanden elke week heen en weer zodat ik ten minste in het weekend thuis kan zijn en de zorgtaken daar wat kan verlichten. De situatie begint inmiddels zwaar op iedereen te wegen.

De Belgische inreisbeperking compliceert de zaken nu al sterk. Als hier nog een Nederlandse beperking bij komt, wordt het nagenoeg onmogelijk heen- en weer te reizen. Dan moet ik kiezen tussen het verzorgen van mijn moeder in haar laatste levensmaanden of bij mijn gezin zijn. Dit is een keuze die ik niet wil maken en die mijns inziens ook niet nodig is met een goed uitgewerkte regeling.

Daarom:

1) Voorzie alstublieft een mogelijkheid voor vaste mantelzorgers (bijvoorbeeld met recente artsenverklaring) om wél de regelmatig grens over te gaan.

1a) Denk hierbij verder dan "vrij inreizen voor een x aantal uur". Niet iedereen heeft familie vlak over de grens, maar ook verder in het land. Sommige mensen moeten nachtzorg verlenen en zijn dus telkens noodzakelijk een aantal dagen in Nederland.

1b) Vul deze inreismogelijkheden eventueel aan met de eis van recente uitslag van een sneltest. Een reguliere testuitslag verkrijgen duurt in dit geval te lang.

2) Maak werk van grotere bilaterale of Europese samenwerking met de buurlanden op dit vlak. De regels in twee of meer landen bijhouden en er zo goed mogelijk gevolg aan geven trekt een grote wissel op mensen die sowieso al in een moeilijke situatie zitten.