Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
10 maart 2021
|
Vraag1
U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
Dat er een quarantaineplicht wordt ingevoerd voor reizigers uit hoog risicolanden is een prima maatregel, zeker in combinatie met de mogelijkheid om na een negatieve test al eerder uit de quarantaine te komen.
Het weigeren van Nederlandse burgers, die geen negatieve testuitslag kunnen voorleggen is echter een onnodig zware maatregel met in potentie zeer ernstige consequenties voor burgers met bijvoorbeeld familie in het buitenland. Een beter alternatief zou zijn om van inreizende Nederlandse burgers te eisen dat ze binnen 24 uur na hun inreis een test laten doen en overigens in quarantaine blijven. Deze regel wordt in bijvoorbeeld Denemarken gehanteerd en werkt daar prima. Het is volstrekt onduidelijk wat een test vooraf aan toegevoegde waarde heeft ten opzichte van een dergelijke regeling, terwijl de consequenties voor reizigers veel overzichtelijker zijn. In veel landen is het moeilijk en/of zeer kostbaar om een test te laten doen buiten het vliegveld. Daarnaast kunnen mensen, die positief testen, problemen ondervinden met het verkrijgen van toegang tot accommodatie en medische hulp in het land waar ze dan vervolgens niet meer weg kunnen.
Nederlandse burgers moeten ten allen tijden hun eigen land in kunnen en daar de nodige medische zorg kunnen krijgen. Er zijn genoeg alternatieve manieren om ervoor te zorgen dat inreizende burgers geen covid-19 verder verspreiden.