Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Leiden
|
Datum
|
11 maart 2021
|
Vraag1
U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
Ik heb een langeafstandsrelatie heb met iemand uit Zwitserland en wij voelen ons in de kou gezet. Er is nu een quarantaine-uitzondering om geliefden te bezoek in België en Duitsland, maar die regeling moet echt worden uitgebreid. Er is te veel leed op dit gebied. Kom alsjeblieft met een expliciete regeling voor geliefden.
Het lijkt er verder sterk op dat de testverplichting een maatregel is om het niet-verplichtende karakter van de thuisquarantaine te compenseren. Wanneer thuisquarantaine echter verplicht wordt gesteld, begrijp ik de testverplichting niet meer.
Wat hier ook een belangrijke rol in speelt is de ondoorzichtige manier waarop in Nederland wordt bepaald of er sprake is van een ‘hoogrisicogebied’. Dat hierbij de verhouding tot de besmettingsgraad in Nederland zelf niet wordt meegenomen is onbegrijpelijk. Bovendien komt de kleur van een land in het reisadvies niet altijd overeen met het quarantaineadvies. Maak een lijst met landen waaruit hoogrisicogebieden blijken, waarop ook inzichtelijk wordt hoe de lijst tot stand komt. Update die lijst volgens een bepaald ritme.
De PCR-test vormt een groot obstakel vanwege de hoge commerciële prijs en de lange duur tussen afname en uitslag. Het voorbeeld uit de stukken dat reizigers die uit Frankrijk terugreizen ook in België ‘vlak voor inreis’ wel even een test kunnen afnemen begrijp ik werkelijk niet. Het kost 24 tot wel 48 uur voordat er een resultaat is! Zo’n wereldvreemd voorbeeld onderstreept wat mij betreft dat er op dit moment niet voldoende inzicht is in de reisproblematiek.
Het ligt veel meer voor de hand om sneltesten te gebruiken. Sneltesten kunnen veel beter bepalen in hoeverre iemand besmettelijk is. Het doel van de sneltest zou dan zijn: om te bepalen of een quarantaine noodzakelijk is na het inreizen. Is de test negatief, dan gelden weer de gewone maatregelen: krijg je alsnog klachten, blijf je thuis en laat je je testen met een (nu wel gratis!) PCR-test.
Al met al gaan we wat mij betreft nu een andere fase in. Veel van de onderdelen van deze wet klinken voor mij als mosterd na de maaltijd. Het virus waart rond. Binnen continentaal Europa is het een utopie te denken dat we de grenzen kunnen sluiten. Dubbele testverplichtingen, bovenop quarantaine: dat zijn verkapte inreisverboden. Dat kan voor echte noodgevallen, maar niet voor praktisch alle landen (zoals nu al weken het geval is).