Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Maine-et-Loire (Frankrijk)
Datum 11 maart 2021

Vraag1

U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
Waarom dit voorstel, en waarom nu ? Valt er soms enige verkiezingswinst mee te behalen door de « Zwarte Piet » (sorry) voor de besmettingen bij reizigers te leggen, ook bij reizen tussen de Schengen-landen, ongeacht het vervoermiddel ? En niet de hand in eigen boezem te steken v.w.b. het naleven van de binnenlandse regels of binnenlands verkeer (overvolle parken bijv., mensen zonder neus-mondkapjes of die zich anderszins niet aa de regels houden)?

De voorgestelde maatregel : « negatieve test, thuisquarantaine van 10 dagen, tenzij op dag 5 een negatieve test » stigmatiseert iedereen die Nederland binnen wil komen als een persoon waarvan is vastgesteld dat hij/zij een dusdanig lang een onbeschermd contact heeft gehad met een positief geteste andere persoon dat de kans reeël is dat hij/zij eveneens besmet is..., ongeacht de werkelijke situatie in de streek van herkomst (in mijn departement : mondkapjes verplicht in openbare ruimtes zowel binnen als buiten, eindeloos handen wassen, avondklok om 18h, afstand houden, contacten beperken, etc.).

Uiteraard zijn er bijna evenveel type reacties als er individuele situaties zijn, de een (nog) schrijnender dan de ander en het gaat niet aan er hier een hierarchie in aan te brengen. Ik kom niet voor wiet naar Nederland, ik ben niet in Frankrijk om hier zonder respect van alle barriere-regels de bloemetjes buiten te zetten. Ik behoor tot de categorie Nederlanders die « wonen en (nu thuis) werken in Frankrijk », met familie van 2 t/m 90+ in Nederland. Dit wetsvoorstel komt als een mokerslag, op een moment dat er meer dan zes maanden na de laatste keer Nederland door een toenemende vaccinatiegraad eindelijk hoop begint te komen op een mogelijk aanstaand familiebezoek. En dat bij voorkeur niet pas als een familielid op sterven ligt ! (zie één van de eerdere reacties)

Al met al vind ik dat de voorgestelde maatregelen buiten proportioneel zijn en ik herinner u graag het gezegde : beter ten halve gekeerd (terugnemen dus) dan ten hele gedwaald.