Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Koekange
|
Datum
|
9 maart 2021
|
Vraag1
U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
Er zitten wat mij betreft veel haken en ogen aan deze beoogde wet, zeker voor het kleine grensverkeer (waarvan ik aanneem dat hiervoor uitzonderingen worden gesteld). Daarnaast vormen praktische bezwaren een groot obstakel: denk bijvoorbeeld aan de verplichting om zich binnen 72 uur vóór vertrek naar Nederland te laten testen. Ten eerste is de vraag of men zich zonder meer in het buitenland (gratis) kan laten testen; ten tweede is de vraag of de testuitslag snel genoeg binnen is.
Laat ik als voorbeeld een noodzakelijk familiebezoek aan mijn familie in Duitsland noemen. Vanuit de Duitse regionale (Niederrhein-Westfalen) regelgeving is het me toegestaan om voor maximaal 72 uur bij familie in eerste verwantschapsgraad te verblijven zonder een testbewijs te overleggen. Dit betekent dat ik binnen 72 uur na binnenkomst van het land ook weer terug in Nederland moet zijn. Als ik vervolgens terug wil, moet ik binnen die maximaal drie dagen een testcentrum vinden, die me feitelijk de dag na aankomst al moet testen. Hoe krijg ik als buitenlander de buitenlandse testuitslag? Hoe kan ik bij oversteken van de grens aantonen dat ik een test heb laten uitvoeren, maar waarvan het resultaat nog niet bekend is?
Al vroeg is vanuit de Europese politiek aangegeven, bondskanselier Merkel heeft dit zelf ook aangegeven, dat er meer coördinatie en afstemming moet komen in de nationale wet- en regelgeving. Deze wet, in de huidige vorm, leidt de facto tot een ernstige beperking van grensverkeer, van het recht om familie in bijv. Duitsland of België voor korte tijd (en bij noodzaak) te bezoeken. Ik heb inmiddels al meer dan een half jaar mijn moeder niet kunnen zien; aangezien ik niet weet hoe lang Duitland nog als hoogrisicogebied (oranje) wordt aangemerkt en er geen expliciete eindtermijn aan deze wet wordt toegevoegd kan dit betekenen dat ik voor langere tijd, ook voor korte noodzakelijke reizen naar mijn directe familie, gebonden zit aan een testcircus dat praktisch niet haalbaar is en die mijn grondrechten ernstig aantast.
Ik begrijp dat er alles aan gelegen is om het virus eronder te krijgen, maar deze maatregel bovenop alle andere thans geldende beperkingen acht ik disproportioneel en een flagrante aantasting van mijn burgerlijke vrijheden.