Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Issaquah, WA, USA
Datum 9 maart 2021

Vraag1

U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
Ik heb in principe begrip voor dit voorstel, maar plaats vier kanttekeningen. Zowel principieel ("vrijheid is niet vrij") als een Nederlander woonachtig in het buitenland die getroffen zal worden.

1) Allereerst is het erg laat. Tegen de tijd dat dit erdoor is, zijn er waarschijnlijk in de laatste fase van de corona-golf. Is het nog wel nodig? In zelfs de meest sombere voorspellingen is deze wet voor aanzienlijk minder dan een jaar nodig. We zijn een vrij land en moeten niet te paniekerig wetten zoals deze gaan invoeren. De ambtelijke molen is een olietanker en niet makkelijk te stoppen, maar is dit nog nodig? De onderliggende argumenten stammen uit januari toen de coronagevallen tegen de kades op klotsten. Dat is niet meer zo. En de wintervakantie waarover gesproken wordt, is reeds voorbij. Dit had zin in maart 2020, maar nu een jaar later lijkt het me eigenlijk "spuit 11". Scherp liever de test-verplichtingen aan.

2) Als iemand negatief test, waarom dan lange quarantaine? Testen zijn niet perfect, maar iemand moet nu 2 keer negatief testen of kort voor de reis. Hoeveel meerwaarde heeft quarantaine dan nog? Zeker als het gaat om staatsburgers die tijdelijk terug in NL moeten zijn, is dit een erg zware belasting vs klein gewin. Als er toch nog iemand door glipt, is dat een druppel op de plaat vgl met het aantal besmettingen dat NL zelf al heeft. Zelfs landen als China en Australie waar men angstaanjagend ver gaat met vrijheid berovende maatregelen blijken er mensen door te glippen. Ofwel in de uitvoering moet de proportie niet uit het oog verloren worden. Je veroorzaakt veel leed voor weinig effect.

3) Ook vaccinaties gaan hard. Iemand die negatief test en gevaccineerd is, is geen gevaar. Over een paar maanden zullen in diverse landen grote hoeveelheden mensen gevaccineerd zijn, terwijl de "hoge risico lijsten' doorgaans nogal traag bijgewerkt worden.

4) Tenslotte mis ik in dit voorstel het verschil tussen staatsburgers en andere bezoekers. Ik vind principieel dat daar een verschil in moet zijn. Er is een verschil tussen een Nederlander die naar zijn eigen land wil (plus wellicht directe familie met mogelijk andere nationaliteiten), en iemand die om andere redenen komt. Dat verschil is er wellicht niet qua risico, maar wel principieel. Nederland staat als een van de weinige landen geen dubbele nationaliteit toe, dus Nederlanders in het buitenland zijn doorgaans ook echt exclusief Nederlander. Dat zou een rol moeten spelen.