Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nijmegen
Datum 11 maart 2021

Vraag1

U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
Ik ben van mening dat de voorgestelde maatregelen buitenproportioneel zijn.

Nederland classificeert vrijwel elk land ter wereld als hoog-risico gebied. Dit is onredelijk aangezien veel landen er langere tijd beter voor hebben gestaan, of nog steeds staan, dan Nederland qua besmettingsgraad en vaccinatiegraad. Het is onlogisch om te verwachten dat er uit deze landen ‘extra’ coronagevallen geïmporteerd worden. Uit de Memorie van toelichting blijkt dat het RIVM al wekelijks veel gedetailleerdere informatie ‘op regionaal niveau’ verzamelt om ‘een specifiekere afweging [te kunnen] maken voor bepaalde regio’s in een land’, maar dus (nog) niet op internationaal niveau, hetgeen een gemiste kans is.

Er wordt geen onderscheid gemaakt in redenen voor een reis. In de persconferenties en in de Memorie worden steeds toeristenstromen als voorbeeld genoemd. Dit is erg eenzijdig: veel Nederlanders wonen in het buitenland of hebben een levenspartner in het buitenland. Voor hen hebben deze maatregelen vergaande negatieve gevolgen o.a. in de relationele sfeer. Bij (psychische) ziekte van nabije familieleden leidt dit tot onacceptabel leed. Een uitzondering voor korte bezoeken (b.v. <72u) zou een oplossing kunnen zijn.

Het wetsvoorstel om over te gaan op verplicht testen en quarantaine voor inreizenden vanuit hoogrisicogebieden is niet onderbouwd. Het ontbreekt in de Memorie van toelichting aan een kwantitatieve inschatting van de te verwachten effecten van deze maatregelen en of dit tot een wezenlijk beter verloop van de epidemie in Nederland zal leiden. Het is dus voorbarig en buitenproportioneel dit wetsvoorstel van kracht te laten worden. Als medisch specialist laboratoriumgeneeskunde volg ik de ontwikkelingen en is dit voorstel niet te begrijpen en te ondersteunen. Met een huidig reproductiegetal van kleiner dan 1 (0,98), het al geruime tijd gematigde aantal opnames op IC's en verpleegafdelingen -ook wereldwijd een trend, waarop andere landen nu overgaan tot verlichting van maatregelen- is deze maatregel overtrokken. Mijn advies is om dit wetsvoorstel niet uit te voeren gezien de huidige cijfers en trends.

Het baart mij zorgen dat dit zelfs tot een voorstel is gekomen, evenals het feit dat voor deze consultatie slechts vier dagen wordt uitgetrokken, in een periode met een demissionair kabinet. Dit druist in tegen de (morele) regels voor behoorlijk bestuur en gezag. Ik hoop dat u zich dit realiseert en mijn advies ter harte neemt.