Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers
Reactie
Naam
|
R de Jong
|
Plaats
|
Luxemburg
|
Datum
|
11 maart 2021
|
Vraag1
U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
De voorgestelde maatregelen beogen het overslaan van het coronavirus vanuit het buitenland zoveel mogelijk tegen te gaan.
- de huidige besmettingscijfers zijn in de omliggende landen - soms beduidend - lager dan die in Nederland, dus deze doelstelling is volstrekt achterhaald. Het virus zal door dergelijke maatregelen niet buiten de nationale grenzen worden gehouden. Het risico van verspreiding van de besmetting door personen die ongehinderd binnen Nederland kunnen reizen, is minstens zo groot en waarschijnlijk groter dan door import van besmetting vanuit het buitenland.
- er wordt gewezen op de aanzienlijke stijging van de besmettingen in Nederland tijdens en na de afgelopen zomerperiode door het grote aantal reizigers (jongeren) dat naar het buitenland op vakantie ging en de besmetting mee terug naar Nederland nam. Of een vergelijkbare situatie zich opnieuw zal voordoen is echter sterk afhankelijk van de voortgang in de lopende vaccinatie-campagne. Wat de relatie is of wordt tussen de toenemende vaccinatie-graad en de nu voorgestelde test-en quarantaine-verplichting voor reizigers wordt in het wetsvoorstel niet duidelijk gemaakt. De voortgang met het vaccineren vormt inmiddels aanleiding tot het overwegen van allerlei versoepelingen, en in dat licht is het huidige wetsvoorstel voor aanzienlijke aanscherping van maatregelen onlogisch.
- er wordt geen rekening mee gehouden dat andere reizigers ook zwaar getroffen wordt door de voorgestelde maatregelen, in het bijzonder door de quarantaineplicht, nl personen (veelal Nederlanders) die in het omringende buitenland wonen maar naar Nederland willen/moeten reizen. Van mensen die om serieuze (niet vakantietrip-) redenen zoals familiebezoek, werk, mantelzorg of medische behandeling/consult voor een kort verblijf van of naar Nederland willen reizen, kan men niet verwachten of eisen dat ze tot 10 dagen in quarantaine gaan. Zie de regeling in België (maximale verblijfsduur 48 uur).
Kortom: het voorgestelde wetsvoorstel en de daarin opgenomen maatregelen zijn achterhaald en onnodig.
Mochten zij toch ingevoerd worden, dan zijn ze in de huidige vorm niet acceptabel omdat onvoldoende rekening wordt gehouden met de situatie van een grote groep niet-vakantiereizigers.