Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Ede
Datum 9 maart 2021

Vraag1

U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
Het betreffende wetsvoorstel is buitenproportioneel en niet passend bij de huidige situatie, omdat:
1.Het wetvoorstel wordt nu gemaakt op basis van een RIVM onderzoek wat opgesteld is op 11 november afgelopen jaar, gebaseerd op een onderzoek van oktober 2020. Dat is inmiddels ruim 4 maanden geleden en derhalve niet meer representatief. Het voorstel voorzag toen ook voor een grote stroom aan wintersportreizigers. Die periode is inmiddels achter de rug en is dus geen argument om dit wetsvoorstel in te voeren. Het eerstvolgende moment waarop grotere groepen weer naar het buitenland zullen willen, is vermoedelijk de meivakantie en geeft nu geen reden om een beperking in te voeren.
2. In een poging om reizen te ontmoedigen, zijn afgelopen december ALLE landen op oranje gezet (negatief reisadvies). Daarbij is niet gekeken naar de situatie ter plekken, maar alleen naar de wens om reizen te beperken. Veel landen om ons heen hebben een lagere besmettingsgraad en/of een lager risico op besmetting, doordat de bevolkinsdichtheid veel lager is. Door het voorstel worden reizigers naar feitelijk veilige gebieden (die echter mogelijk nog op oranje staan) gedupeerd en gedwongen de bewoonde wereld op te zoeken om een test uit te laten voeren. Iemand die de afgelopen maanden met zijn camper ergens in een afgelegen bos in Zweden heeft doorgebracht en geen levende ziel ontmoet heeft, kan in de voorgestelde situatie niet zondermeer terugkeren naar zijn/haar eigen huis.
3. Er is geen duidelijkheid over oranje/rode gebieden en risicogebieden / hoogrisicogebieden. het Robert Koch instituut in Duitsland heeft hier complete overzichten voor, in Nederland hebben we alleen een lijst 'Veilige landen'. Indien een systeem zoals in Duitsland gehanteerd zou worden, virus-variant/hoogrisico/risico, kan ik me er iets bij voorstellen. In het huidige voorstel wordt er ogenschijnlijk geheel niet gedifferentieerd naar het type risicogebied noch wordt er gedifferentieerd naar veilige gebieden binnen bepaalde landen, zoals bijvoorbeeld Italie dat toepast.

Bijlage