Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Uster, Zwitserland
Datum 10 maart 2021

Vraag1

U kunt reageren op het wetsvoorstel en de toelichting.
Ik ben van mening dat de voorgestelde maatregelen buiten proportie zijn.

1. Nederland classificeert vrijwel elk land ter wereld als hoog-risico gebied. Dit is onredelijk aangezien veel landen er langere tijd beter voor hebben gestaan, of nog steeds staan, dan Nederland qua besmettingsgraad en vaccinatiegraad. Het is onlogisch om te verwachten dat er uit deze landen ‘extra’ coronagevallen geïmporteerd zullen worden. Ik adviseer het Zwitserse model te volgen; hierin worden landen alleen als hoog-risico geclassificeerd als zij een besmettingsgraad hebben die 60 gevallen per 100.000 inwoners hoger ligt dan in het eigen land (https://bit.ly/30JeudD). De lijst wordt elke 14 dagen herzien op basis van OWID-gegevens (ourworldindata.org). Uit de Memorie van toelichting blijkt dat het RIVM wekelijks veel gedetailleerdere informatie ‘op regionaal niveau’ verzameld. Dit om ‘een specifiekere afweging [te kunnen] maken voor bepaalde regio’s in een land’. Dit heeft zich echter nog niet vertaald in meer specifieke risicokwalificaties voor verschillende landen en is dus tot nog toe verspilde moeite geweest.

2. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen redenen voor een reis. In de persconferenties en in de Memorie van toelichting worden steeds toeristenstromen als voorbeeld genoemd om reizen te beperken. Dit is erg eenzijdig: veel Nederlanders wonen in het buitenland of hebben een levenspartner in het buitenland. Voor hen hebben deze maatregelen vergaande negatieve gevolgen o.a. in de relationele sfeer. Bij (psychische) ziekte van nabije familieleden leidt dit tot onacceptabel leed. Een uitzondering op korte bezoeken (b.v. <48u) zou al veel kunnen schelen.

3. De maatregel is te zwaar door de combinatie van quarantaineverplichting en coronatest. Een thuisquarantaine zal verdere verspreiding van een geïmporteerd Covid19 geval effectief beëindigen. Een testverplichting voor de reis naar Nederland brengt veel onzekerheid met zich mee door de korte tijdperiode waarin een test geldig is. Uit eigen ervaring zeg ik, de ‘prijs’ van de quarantaine op zichzelf is hoog genoeg om niet-essentiële reizen te voorkomen. Een verplicht registratiesysteem voor inreisende personen kan de naleving van de quarantaineplicht verhogen.

Het ontbreekt in de Memorie van toelichting aan een kwantitatieve inschatting van de te verwachten effecten van deze maatregelen en of dit tot een wezenlijk beter verloop van de epidemie in Nederland zal leiden.