Initiatiefwet Gijs van Dijk tot het recht op onbereikbaarheid

Reactie

Naam R Netten
Plaats Den Haag
Datum 22 februari 2019

Vraag1

Wilt u reageren op de Wet op het recht op onbereikbaarheid? Dan kunt u hier uw reactie geven.
De eerste vraag die ik mij stel: is er ruimte geboden aan de sociale partners om zelf tot een impliciete regulering te komen?

De tweede vraag die ik mij stel, is een praktischer vraag. Hoe kan je in een globale wereld, waarbij geen rekening meer wordt gehouden met tijdzones (24 uurs-economie), je alleen richten op Nederland. Op het moment dat je alle inspanningen verricht om het hoofdkantoor van een multinational naar Nederland te halen, zal je rekening moeten houden dat de aansturing van buitenlandse dochtermaatschappijen buiten Nederlandse kantooruren plaatsvindt. Je zou op zich kunnen stellen dat dat mogelijkerwijs extra werkgelegenheid oplevert. Als je die situatie echter omkeert, dan kan je jezelf afvragen hoe je als wetgever ervoor zorg kan dragen, dat het internationale hoofdkantoor van een Nederlandse onderneming rekening houdt met de Nederlandse situatie.

Het derde punt waar ik mee zit, is de belangenafweging. Indien een organisatie vanwege een noodsituatie een medewerker MOET contacteren (om een Vlaamse uitdrukking te gebruiken), dan zal de afgesproken stilteperiode daarvoor geen beletsel mogen zijn. Dat zie ik niet terug in het voorstel, en evenmin in de toelichting.