Wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Waalwijk
Datum 24 augustus 2023

Vraag1

Wenst u te reageren op het voorstel tot wijziging van de Aanbestedingswet 2012 ter versterking van de rechtsbescherming bij aanbesteden? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
We vinden het in de basis goed dat er meer aandacht is voor de rechtszekerheid van ondernemers. We hebben een aantal overdenkingen die we graag delen;

- Onpartijdigheid klachtenloket; Hoe borgt dit wetsvoorstel de objectiviteit en onpartijdigheid van het klachtenloket? Het klachtenloket hoort namelijk bij de aanbestedende dienst. Het advies is om hierbij stil te staan. Hoewel het goed is dat er mogelijk veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het klachtenloket, zou een risico kunnen zijn dat de hoeveelheid klachten ervoor zorgt dat de aanbesedingsprocedure wordt vertraagd. Het is daarom belangrijk dat de aanbestedende dienst daar rekening mee houdt gelet op de planning van de aanbesteding.

- Team aanbestedingsexperts; We zijn benieuwd wie het team aanbestedingsexperts samen stelt en het niveau bepaalt van dit team. Is dit per aanbestedende dienst bepaalbaar? wordt er een landelijke commissie aanbestedingsexperts georganiseerd? Hier is op dit moment nog teveel onduidelijkheid over.

- Meer aandacht voor proces voorafgaand aan de publicatie van de aanbesteding: Stimuleer door een juridische verankering meer openheid en transparantie voorafgaand aan de publicatie van de aanbesteding in de vorm van marktconsultaties. Dit stimuleert partnership, neemt mogelijke vragen/onduidelijkheden weg en voorkomt de gang naar het klachtenloket. We ervaren als ondernemer dat er door de aanbestedende dienst nog te weinig gebruik van wordt gemaakt.

Vraag2

Daarnaast kunt u reageren op een open vraag: wat vindt u van het toevoegen van een extra vernietigingsgrond en ziet u alternatieve oplossingsrichtingen? Voor een toelichting op deze vraag wordt verwezen naar de bijlagen (onder het kopje 'Relevante documenten').
Dit zorgt voor extra onzekerheid bij gegunde aanbieders. Wij zouden als ondernemer meer baat hebben bij een juridische verankering van het alsnog kunnen toetreden bij een aanbesteding wanneer er bijv. sprake is van een vormfout/ verwarring in de NVI of bij niet gunnen. We zijn dus geen voorstander van de extra vernietigingsgrond, maar zien juist mogelijkheden om te voorkomen dat een partij onnodig wordt uitgesloten en daarmee geen mogelijkheid meer heeft om toe te treden tot het contract.