Wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden

Reactie

Naam V. M.
Plaats Groningen
Datum 27 juli 2023

Vraag1

Wenst u te reageren op het voorstel tot wijziging van de Aanbestedingswet 2012 ter versterking van de rechtsbescherming bij aanbesteden? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ondernemers die ontevreden zijn met de beslissingen van AD kunnen naar de rechter. Sinds de invoering van de Aanbestedingswet 2012 zijn talloze uitspraken geweest in het voordeel van de inschrijvende partijen. Bij twijfels durven ondernemers steeds vaker juridische stappen te nemen. Dat laat zien dat het huidige niveau van rechtsbescherming goed geborgd is in het systeem en laagdrempelig genoeg is. Verder zal juridisering niet alleen voor AD maar ook voor Ondernemers waarvoor bedoeld is het proces alleen maar complexer en trager maken. Wanneer kies je voor een klachtenprocedure en wanneer kies de weg naar de rechter?

Vraag2

Daarnaast kunt u reageren op een open vraag: wat vindt u van het toevoegen van een extra vernietigingsgrond en ziet u alternatieve oplossingsrichtingen? Voor een toelichting op deze vraag wordt verwezen naar de bijlagen (onder het kopje 'Relevante documenten').
Een extra vernietigingsgrond op basis van grove schendingen geeft weinig toegevoegde waarde. Grove schendingen komen snel boven water en ondernemers hebben een bezwaartermijn om in beroep te gaan. Dat zorgt ervoor dat ook bij ondernemers een verantwoordelijkheid ligt om de Aanbestedingswet goed te kennen en zich goed te laten informeren.
"Grove schendingen" is een algemeen begrip en in hoger beroep moeten de rechters kijken naar de individuele zaak. In specifieke gevallen kunnen andere wet- en regelgeving van toepassing zijn waardoor een overeenkomst alsnog nietig verklaard kan worden.