Wet stelselvernieuwing rechtsbijstand

Reactie

Naam Advocatenkantoor Brosius (mr. J.J. Brosius)
Plaats Goes
Datum 9 december 2014

Vraag1

Belangstellenden worden uitgenodigd te reageren op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting.
Uitschakeling indexering en verlaging basisvergoeding maakt het voor de Sociale Advocatuur nog moeilijker. Met de reeds ingevoerde bezuinigingsmaatregelen en het defensieve toewijzingsbeleid van de Raad voor de Rechtsbijstand heeft de rechtsstaat eigenlijk al opgehouden te bestaan.
Mensen in de lagere inkomensklasse blijven te vaak verstoken van noodzakelijke rechtshulp. Zelfs als de Sociale Dienst de uitkering intrekt, omdat (ten onrechte) wordt gemeend dat onvoldoende informatie is verstrekt (Ik heb meegemaakt dat door onzorgvuldig onderzoek door de sociale recherche ten onrechte werd aangenomen dat een bijstandsgerechtigde, waarbij de inkomstenverklaring niet eens werd afgewacht, had gewerkt en giet dat in het vat van onvoldoende informatieverstrekking. De Raad voor Rechtsbijstand weigerde toevoeging voor bezwaar en voorlopige voorziening. Voorzieningenrechter schorste besluit van B&W en bezwaar werd gegrond verklaard). In dergelijke zaken moet er eigenlijk standaard naast de zaak waar het om gaat een bezwaarprocedure tegen de Raad voor Rechtsbijstand gevoerd worden.

De poortwachtersfunctie is geen goed idee, omdat de poortwachters en eerstelijns rechtshulpverleners doorgaans onvoldoende zijn gekwalificeerd. De standpunten/verweer in het inleidend traject zijn vaak bepalend voor de kansen in het vervolgtraject. Het is niet verantwoord daar HBO'ers of lager geschoolden dan wel onervaren academici op in te zetten. Ook hier geldt dat er een tweedeling in de maatschappij wordt bevorderd. Mensen die het kunnen betalen, kunnen zich adequate rechtshulp veroorloven vanaf het begin van het probleem. Anderen moeten het doen met ontoereikend gekwalificeerde poortwachters en eerstelijns rechtshulpverleners.

We breken het systeem nu af en maken ons daarmee schuldig aan kapitaalvernietiging. Later zal immers weer moeten worden geïnvesteerd om het systeem weer op te bouwen. De loop van de tijd zal immers de schrijnende consequenties steeds meer zichtbaar maken en nopen tot wederopbouw.
De rechtsstaat heeft met aanvaarding van het voorliggende wetsvoorstel zijn eindfase bereikt.

mr. J.J. Brosius, advocaat te Goes