Conceptwetsvoorstel voor de implementatie van de herziende EU richtlijn hernieuwbare energie, over de artikelen gericht op het versnellen van vergunningsprocessen voor hernieuwbare-energieprojecten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Doornenburg
Datum 17 maart 2025

Vraag1

Het conceptwetsvoorstel gaat over zuivere implementatie van een EU richtlijn, waarbij het aantal keuzes beperkt is. Voor de consultatie zijn wij benieuwd naar uw zienswijze op de volgende keuzes:
- Algemene zienswijze en verwachte effecten van het wetsvoorstel
Hernieuwbare-energie projecten worden geacht van hoger algemeen belang te zijn en de volksgezondheid en de openbare veiligheid te dienen: De volksgezondheid gaat door windturbines achteruit. Het RIVM is al jaren bezig met onderzoek. De Duitse overheid heeft het rapport al wel klaar: https://www.umweltbundesamt.de/en/publikationen/noise-effects-of-the-use-of-land-based-wind-energy
Resultaten uit dit onderzoek van de ‘Umweltbundesamt’:
• Hoge percentages slaapstoornissen (meta-onderzoek)
• Bij de Nederlandse norm van 47 dB(A) blijkt het percentage ernstig gehinderden 48%.
• Er wordt krachtig laagfrequent geluid gemeten: LFG-normering nodig.
• 10 % ernstig gehinderden bij 35 dB(A), daarboven een scherpe stijging in hinder.
• Lden = 35 dB(A) komt overeen met ca. 10x tiphoogte afstand (afhankelijk van merk en type windturbine)
Gezien deze bevindingen is verdere uitrol van windturbines tegen de SMB-richtlijn.
Dit conceptwetsvoorstel is in strijd met het Nevele arrest (plan-MER verplicht) en het Verdrag van Aarhus (geen verslechtering milieu).

Vraag2

- In het wetsvoorstel is ervoor gekozen de bevoegdheid voor het aanwijzen van versnellingsgebieden te leggen bij het Rijk en bij de provincies. Het Rijk als verantwoordelijke voor de doelstelling van de richtlijn en de provincies als gebiedsregisseur bij de energietransitie. Een andere keuze zou kunnen zijn om ook gemeenten deze bevoegdheid te geven.
Momenteel is het de provincie die negatieve besluiten van de gemeenten aanvecht bij de rechter. Dit conceptwetsvoorstel zal het overrulen alleen erger maken: doe wat het rijk en de provincie zeggen, je krijgt toch geen gelijk.

Vraag3

- De richtlijn biedt de mogelijkheid om de bepaling dat hernieuwbare-energieprojecten van hoger openbaar belang worden vermoed te zijn te beperken. Van deze mogelijkheid tot beperking wordt geen gebruik gemaakt. Zo worden de mogelijkheden die de herziene richtlijn biedt maximaal benut.
Deze stelling gaat er vanuit dat de wereld prima leefbaar is als de energie voorziening maar op orde is. Deze eenzijdige blik zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het belang van natuur (waarvoor Nederland een opgave heeft die te verbeteren en te versterken) en schoon (oppervlakte)water (een eis van Europa waar Nederland nog lang niet aan voldoet) aan de kant geschoven worden t.b.v. meer windturbines.

Vraag4

- Vanwege het belang van wind- en zonne-energie voor het halen van de REDIII doelstelling maakt het conceptwetsvoorstel maximaal gebruik van de mogelijkheid om wind- en fotovoltaïsche zonprojecten generiek vrij te stellen van natuurbeoordelingen, ook als uit de screening blijkt dat er toch negatieve effecten zijn voor natuur- en milieu. De richtlijn biedt dan de mogelijkheid van financiële compensatie. Met de richtlijn kunnen overigens ook infrastructuurprojecten gebruik maken van financiële compensatie (hier biedt de richtlijn geen keuze).
Nederland heeft een verdrag getekend waarmee het gehouden is om de natuur te verbeteren en te versterken. Het (oppervlakte) water en de bodem zij zwaar verontreinigd in Nederland. Windturbines maken dit nog erger door de slijtage van hun wieken. De microplastics in de vorm van deeltjes en fijnstof verspreiden zich in de ruime omgeving van de windturbine. De wieken zijn niet recyclebaar en bevatten giftige stoffen die weer in de bodem komen. De begroting van een financiële compensatie om het gif en de microplastics weer kwijt te raken zal vele malen hoger zijn dan het nut van de weersafhankelijke energie die wordt opgewekt door wind- en zonneparken. De waterzuiveringsbedrijven zien nu al problemen om o.a. BPA uit het water te filteren. Dit lukt maar ten dele.
Bezint eer ge begint, laat niet aan onze (klein)kinderen een giftige wereld achter!