Besluit ten behoeve van de bestrijding van rundveeziekte IBR

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hoofddorp
Datum 19 augustus 2024

Vraag1

U wordt uitgenodigd om uw reactie te geven op het concept wijzigingsbesluit voor de bestrijding van IBR.
De huidige besluit lijkt volledig gericht zijn op de veestapel dat in de productiekeet draait. Maar wat gebeurd met de runderen dat in natuur gebieden (semi-) vrij rondlopen? In natuur worden zelfstandige rassen (zoals hooglanders, galloways, heck cattle of tauros) ingezet om vegetatie open te houden en natuurlijke dynamieken van het ecosysteem te versterken. Juist de zelfredzaamheid van deze rassen is van grote belang, want dieren worden onderdeel van de het system. Ze maken hun eigen keuzes in een gebied, en zo creëren ze gradiënten van gebruik waar een heel breed assortiment van flora- en faunasoorten kunnen ervan profiteren.
Het ingrijp dat nu voorgesteld wordt zal een hele negatieve impact hebben in het natuurlijke gedrag dat deze kuddes nu vertonen. Niet alleen de samenhang grazer-natuur komt hierdoor in gevaar, maar ook de samenhang grazers-mens. In de praktijk is menselijk inmenging vrij beperkt in semi-vrij kuddes, dier ziet mens niet als een bedreiging en leggen geen negatieve relatie met de mens. De voorgestelde intensieve en invasieve inmenging zou zeker negatieve gevolgen kunnen hebben in de relatie dier-mens dat in de laatste 40 jaar in Nederlandse natuur is zorgvuldig vanuit expertise opgebouwd.
Ook is de haalbaarheid in grote gebieden op ze minst onwaarschijnlijk.
Grazers in natuurgebieden vragen een aparte beleid in relatie tot ziektes om toekomst bestendig om te gaan met onze natuur doelen.