Regeling SUP single use plastics

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Kamerik
Datum 5 november 2021

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op deze regeling en de toelichting. Daarbij zijn we specifiek geïnteresseerd in de volgende vragen over de reductiemaatregelen in artikel 2:
• Waarborgen de maatregelen voldoende de balans tussen uitvoerbaarheid en ambitie?
• Is het gewenst om in de regeling een (niet-bindend) richtbedrag op te nemen voor de prijs die gerekend moet worden voor de plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen die niet langer gratis verstrekt mogen worden?
Deze regeling is slechts een heel beperkt begin van een bijdrage aan een beter milieu. Verpakkingsmateriaal zou meer en vaker belast moeten worden; zodra mensen iets in de portemonnee voelen, zijn ze zich meer bewust (financieel gedreven) van de schadelijkheid ervan. De kans wordt groter dat mensen zelf een beker meenemen en die hergebruiken, of groenten-/fruitzakjes aanschaffen die beter voor het milieu zijn dan de huidige.
Wat betreft alle voedsel, moet niet alleen worden gekeken naar de verpakkingen, maar ook naar de hygiëne én gezondheid. Het is toch bespottelijk dat er op zo veel stations, vooral milieubelastende, vette happen worden verkocht zoals döner kebabs, frikandellen uit een apparaat, vette frites met klodders mayonaise, frisdranken met veel te veel suiker, saucijzenbroodjes etc? Jongeren eten om 7.30 uur 's ochtends al 2 sauzijnenbroodjes met een halve liter cola? Geen wonder dus dat het overgewicht enorm toeneemt. Kortom: meer ambitie is nodig, waarbij de communicatie zeker met en voor de jeugd, een belangrijke plek moet gaan krijgen.
Een wél bindend richtbedrag lijkt mij zinvoller, op die manier kan flankerend beleid worden uitgevoerd.