Regeling modelluchtvaartuigclubs of –verenigingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oss
Datum 21 februari 2023

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting.
Artikel 7 Lid 4: Valt een militaire vliegbasis buiten militaire openstellingstijden ook onder "een ongecontroleerde luchthaven"?


Op de militaire vliegbasis Leeuwarden, Deelen, Gilze-Rijen - en regelmatig op vliegbasis De Peel - zijn modelluchtvaartuigverenigingen actief. Zij hebben daartoe een overeenkomst met Defensie gesloten.
De verantwoordelijke militaire luchtverkeersleidingsautoriteit heeft daartoe regels en procedures vastgesteld welke zijn geoptimaliseerd voor de betreffende vliegbasis.
Deze omvatten o.a. onder welke omstandigheden een waarnemer verplicht is, telefonische bereikbaarheid, informeren van begin en einde modelvliegen, separatie met andere luchtruimgebruikers zoals zweefvliegvereniging en de historische vlucht op Gilze-Rijen.

Het is daarom zinvol dit aan die militaire luchtverkeersleidingsautoriteit over te laten.

Artikel 7 dient daarom te worden aangepast.
Voorstel: toevoegen Lid 6 (in afwijking van Lid 2, Lid 3 en Lid 4):

6. Vluchten zijn toegestaan op een militaire luchthaven mits daartoe met de overheid een overeenkomst is gesloten en het handboek van de modelluchtvaartuigclub of –vereniging door de verantwoordelijke militaire luchtverkeersleidingsautoriteit goedgekeurde regels en procedures bevat om deze vluchten veilig te kunnen uitvoeren.


De hoge kosten die de nieuwe wetgeving met zich meebrengen kunnen voor veel clubs negatieve financiële consequenties hebben.