Regeling zuivering toiletwater pleziervaart

Reactie

Naam C Sloet
Plaats Almelo
Datum 27 april 2019

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? Op alle onderdelen van de regeling en de toelichting kan worden gereageerd.
Op zich is het idee niet slecht om een zuiveringsinstallatie voor het toiletwater in boten te promoten. Allereerst is er echter nog geen enkele mogelijkheid hiertoe. De ontwikkeling en uitrol hiervan gaat zeker de nodige tijd kosten. Wat gebeurt er in de tussenliggende tijd? Wordt de situatie van de meeste boteneigenaren gedoogd tot de tijd dat het normaliter mogelijk is een dergelijke constructie te (laten) plaatsen?
Hoe realistisch is het dat een dergelijke constructie ook binnen afzienbare tijd, volgens de gestelde eisen en betaalbaar kan worden geleverd? De kosten worden nu ingeschat op een ruime €2500,= per zuiveringsinstallatie (exclusief verwijdering van oude tanks). Dit zal voor heel veel eigenaren een te hoog bedrag zijn. In hoeverre is of komt er een subsidiemogelijkheid om dit te bevorderen?
Verder is de vraag in hoeverre je zoiets kunt verplichten. Buiten territoriale grenzen mag een boot op (open) zee gewoon toiletwater lozen. Als het verlicht wordt om afvoer (definitief) af te doppen, dan ontstaat hier een conflict omdat dat laatste dan feitelijk onmogelijk wordt gemaakt.
Ook is gebleken dat uitwerpselen voedsel zijn voor veel in het water levende organismen. En ja, natuurlijk is het slecht voor mensen die zwemmen daar waar zwartwatertanks worden geloosd. Echter, wat betekent dit besluit voor de organismen die wel baat hebben bij de huidige situatie?
De andere kant is ook dat er vanuit de landbouwsector erg veel meststoffen (dos ook gewone ontlasting) in het water terecht komt, in hoeverre is een dergelijke situatie de oorzaak van de (gestelde) overlast? Is hier ook onderzoek naar gedaan?
Al met al zijn er de nodige afwegingen en onderzoeken te maken die allemaal invloed hebben op de situatie. Een enkele zwemmer die tijdens een bijna bovenmenselijke inspanning (en daarom extra gevoelig is) ziek wordt van uitwerpselen in het water (menselijk of dierlijk, mogelijk vlak na een inderdaad illegale lozing van een individu) zou geen maat mogen zijn voor een wet die een heel groot deel van de mensen hier treft.
Ik denk dat een beter doordacht en onderzocht plan leidt tot een hogere graad van haalbaarheid en veel breder wordt gedragen onder de bevolking.