Wijziging Regeling betrouwbaarheidsniveaus Wet digitale overheid
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Maashorst
|
Datum
|
6 april 2025
|
Vraag1
U wordt gevraagd te reageren op deze voorgestelde wijziging van de Regeling betrouwbaarheidsniveaus authenticatie elektronische dienstverlening.
Wachtwoorden van 8 karakters of korter zijn binnen enkele seconden gekraakt. Dat moet men zich wel realiseren. Zeker als men dient in te loggen met behulp inlognaam en wachtwoord. Als men kan inloggen in een emailadres van iemand anders kan (identiteits)fraude plegen. Een wachtwoord korter dan 12 karakters is binnen een kwartier gekraakt. Dat moet men heel goed beseffen. Lange wachtwoorden en twee-stappen-verificatie is een must. Wachten ermee is niet verstandig. Mochten mensen niet mee kunnen, dient er gekozen worden voor een adequate offline oplossing. Gewoon weer via de balie. Het menselijke contact. Tegelijkertijd kan er bekeken worden of mensen op ander gebied ook nog hulp nodig hebben.
Een ander probleem is dat er steeds meer mensen zijn die geen Nederlands kunnen lezen of begrijpen. Of men weet niet wat men met de informatie aan moet. Waar men moet zijn voor het stellen van vragen? Met welke instantie men contact moet opnemen? Of men gooit de (digitale) brief dan wel email weg of legt men aan de kant. Omdat men geen raad weet. Of men wacht veel te lang, tot dat iemand langs komt. Met andere woorden functioneel analfabetisme is een zeer groot probleem in het digitale tijdperk. Daar moet aandacht voor zijn.