Regeling derdenplaatsing
Reactie
Naam
|
UNETO-VNI (drs H.H.F.M. Van den Oever)
|
Plaats
|
Zoetermeer
|
Datum
|
3 juli 2015
|
Vraag1
Wat vindt u van de conceptregeling?
19 Euro is gebaseerd op vermeden kosten. Voor de installateur is dat bedrag niet kostendekkend. Het ophalen van de nieuwe meter/terugbrengen van de oude kost circa 2 uur. Voor het monteren, inregelen, het opnieuw in werking zetten van gasverbruikstoestellen en administratie is een uur nodig. Bij 50 euro p/u, autokosten en excl. risico bedraagt een kostendekkende vergoeding 180 euro per woning. 19 euro is geen kostendekkende business case.
Met derden plaatsing wil de overheid volgens het besluit de acceptatiegraad verhogen. Bovendien zou bij een bedrag tot 19 euro kosten worden bespaard. Consumenten willen een instrument om hun energieverbruik te monitoren. Zo kunnen zij hun gedrag aanpassen, energiebesparende maatregelen overwegen of duurzaam produceren. De extreem lage vergoeding ver onder de integrale kostprijs ontmoedigt een versnelde uitrol van slimme meters en frustreert het nemen van energiebesparingsinitiatieven.
Een hogere vergoeding zou tot additionele maatschappelijke kosten leiden. Dat is echter het geval bij elke maatregel van de overheid die gericht is op energiebesparing en verduurzaming. Om te bepalen of dit wenselijk is, is het antwoord op de vraag of deze derden plaatsing een effectievere of efficiëntere maatregel is dan andere maatregelen. Dankzij slimme meters kunnen we het gebruikersgedrag beïnvloeden en dat is nagenoeg de meest bepalende factor voor het verbruik van energie. Met een vergoeding van 19 euro zullen derden plaatsingen niet plaatsvinden. Dit betekent dat energiebesparing grote vertraging oploopt. De uitrol van slimme meters door derden plaatsing is namelijk relatief goedkoop. De grote uitrol zal niet worden gefrustreerd door derden plaatsingen. Bovendien zijn wij voorstander van gezonde concurrentie.
Door het marginaal doorrekenen van de verschillende scenario s worden de maatschappelijke baten van de derden plaatsing door DNV.GL overigens veel te laag voorgesteld.
Conclusies
Door een vergoeding van 19 euro voor te stellen, wordt:
a) de burgers een goedkope manier van energie besparen onthouden/wordt dit bemoeilijkt;
b) marktpartijen een kans onthouden om een maatschappelijk nuttige dienst te leveren;
c) aanbieders een redelijke vergoeding voor hun werkzaamheden onthouden;
d) de werkgelegenheid in de installatiebranche niet bevorderd;
e) de uitrol van de slimme meter niet versneld en
f) komt er geen innovatie op gang in energiebeheersingssystemen.
UNETO-VNI stelt een vergoeding van 150 euro voor.
Bijlage