Regelingen gedwongen zorg

Reactie

Naam Z van Hooijdonk
Plaats Nijmegen
Datum 22 augustus 2019

Vraag1

U kunt op alle onderdelen van de beide regelingen reageren, of uw reactie beperken tot een specifiek onderdeel.

De regelingen zijn uitwerkingen van de al vastgestelde uitgangspunten in de Wvggz en Wzd. Wij verzoeken u nadrukkelijk om uw reactie te beperken tot de uitwerking hiervan in deze regelingen.
Tijdens mijn studie geneeskunde en de opleiding tot huisarts heb ik in totaal 6 weken stage gelopen in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Ik heb daar de AVG artsen dagelijks zien stoeien met vragen rondom gedwongen zorg. Een tijdrovend en belastend klusje dat veel coördinatie maar ook ethisch getinte vragen oproept. Ze waren soms een hele dag bezig met het regelen en uitwerken van dit besluit. Het vraagt tijd, aandacht, expertise en gezamenlijke besluitvorming. In een instelling zijn deze facetten grotendeels gewaarborgd.
Ik als huisarts bezoek mijn patiënten vaak alleen, heb maximaal een half uur de tijd voor het afleggen van de visite en het afhandelen van alle taken die daaruit voortvloeien. Ik vraag me dan ook af hoe de minister denkt dat een huisarts een gedwongen zorg kader praktisch gezien zou kunnen uitvoeren, er even vanuitgaande dat een huisarts die expertise zou bezitten. Ik weet dat wij huisartsen goedkope zorg leveren en ons graag presenteren als een alleskunner. Maar dit is toch echt een brug te ver. Gedwongen zorg lever je als team, in een omgeving waar dit veilig en onder nauwlettend toezicht kan worden gedaan. Geef je huisartsen deze mogelijkheid en er kunnen nijpende situaties ontstaan. ik denk aan alle dementerende ouderen die thuis wonen en onkundige thuiszorg met hulp van onkundige huisartsen en onkundige mantelzorgers die hiervoor gedwongen zorg in zetten...
ik krijg er rillingen van over mijn rug!