Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie

Reactie

Naam ADvies duurzaam wonen - voedsel - aarde (Ir Ad van Dortmont)
Plaats Nijmegen
Datum 9 februari 2024

Vraag1

Zie bijgevoegd document met de vragen behorend bij deze internetconsultatie.
1. Geen steun voor PV-panelen, zonstroomakkers en stroomopslag want zinloos.
Stroomnet zit vol en kan onvoldoende versterkt met fair trade koper, aluminium etc.

2. Batterij van 15kwh a €15.000 trekt een woning met lucht-water-warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonpanelen in winter in 1 dag leeg. Batterij wordt amper bijgeladen want op gemiddeld dak passen 10 PV-zonstroompanelen 400wp die in winter slechts 1-4 kwh/dag opwekken.
Batterij bij zonstroomakkers idem.
Warmte-opslag is zinvol, zie 4.

3. Hoogste prioriteit van Klimaataanpak zou moeten zijn gas besparen. Dat kan slimste met stroomzuinigste water-water-warmtepomp met stille PVT-zonpanelenbron. Omdat die 30% minder stroom verbruikt dan lucht-water-warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonpanelen (bewijs Instituut Gelijkwaardigheidsverklaringen). Met die laatste alleen is Klimaatakkoord, NPE, NPLW, NPRES etc berekend.

Met water-water-warmtepomp en PVT-zonpanelenbron op daken, kunnen meer gebouwen Energieneutraal worden. Dus 50-70% MINDER PV op DAKEN en ZONSTROOMAKKERS NODIG en minder verzwaard STROOMNET nodig.
Daardoor kan landbouw extensiveren en duurzaam VOEDSEL produceren, zonder stikstofprobleem.

4. Wanneer aanvullend op Energieneutrale PVT-installaties met 30% minder stroomvraag dan in Klimaatakkoord, nog warmteopslag in regenwatertank op 1 meter onder de grond wordt gemaakt, worden gebouwen Bijna Zelfvoorzienend.
Dis 50-90% minder stroomvraag en liggen er nu voldoende zonstroomakkers. Dan ook STROOMOPSLAG NIET NODIG, want warmteopslag zinvoller. Kan per gebouw, buurt en wijk.

5. Deel aub #PLAN DUURZAAM SOCIAAL NL voor woningbouw/ energie, voedselzekerheid en natuur.
Dit maakte we met zzp'ers, Alliander, Deltares en Delta21 voor 3 ministeries. Helaas wordt er door hun weinig mee gedaan.
Publiceer wat #burgers en #bedrijven slimmer #doen aan klimaat:
https://nijmegen-oost.nl/berichten/gas-besparen-met-pvt-panelen-en-water-water-warmtepomp-ook-hybride

Verband met zonakkers, #houtwoningbouw en #fossielvrijediesel HVO100 en besparing 20 miljard op Klimaatbeleid: https://www.linkedin.com/pulse/stemwijzer-stop-pv-zonpanelen-en-promoot-voor-stroom-ad

Voor presentatie, mail ADvies duurzaam wonen - voedsel - aarde:
a.van.dortmont@gmail.com