Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie
Reactie
Naam
|
Recharged (M De groot)
|
Plaats
|
Naaldwijk
|
Datum
|
13 februari 2024
|
Vraag1
Zie bijgevoegd document met de vragen behorend bij deze internetconsultatie.
Mooi om te zien dat nederland wilt investeren in zijn eigen duurzame maak industrie.
Er zijn naar mijn mening wel een aantal punten waar opgelet zou moeten worden.
1. Maak de subsidie niet te generiek.
Een voorbeeld hiervan is een standaard zonnepaneel, deze komen voor 95%+ uit china. Hier staan enorme fabrieken di meerdere miljarden hebben geïnvesteerd en 10+ jaren ervaring met bouwen van zonnepanelen. We zijn te laat begonnen om hier nog mee te concurreren. We moeten ons dus focussen op betere toepassingen van zonnepanelen in NL of op niche producten in de solar branch. Anders moeten we er miljarden tegen aan gooien om een NL paneel enigszins aantrekkelijk te maken. Zie voorbeeld meyer burger die enorme subsidies nodig heeft om te kunnen concurreren. Bij batterijen zou dit niet anders zijn.
2. Veel partijen zitten in conceptfase. De subsidie zou stapsgewijs her beste zijn. Om zo partijen die in verschillende fases zitten te kunnen laten slagen. Kijk hiervoor naar nasa die de raket industrie succesvol heeft geprivatiseerd. Door zowel concepten, start ups en scale ups te ondersteunen.
3. Helaas staat Nederland er om bekend dat er een zee van regels is. Ik denk dat dit veel ondernemers weerhoud dat er een goede maak industrie in NL ontstaat. Naast geld geven zou den we de ondernemingen ook moeten helpen met alle wetten en regelgeving. Daar waar de overheid het meeste verstand van heeft en dus mooi kan ondersteunen.
5. Een maak industrie is mooi maar er zit vaak een hele keten aan vast: bij zonnepanelen als volgt: grondstof mijn - smelt oven (waver) - half fabrikaat (cellen) - montage ( in elkaar zetten)
Hier tussen zitten nog meerdere stappen en onderelen van controlle apparaten voor zonnepanelen tot de transporteur of robot fabrikant can montage paneel.
Er zijn dus 30+ verschillende bedrijven nodig in de gehele keten. Dat lijkt me te hoog gegrepen voor NL, maar we kunnen ons we op een aantal onderdelen focussen. Ala ASML. Wij kunnen dus proberen heel goed te worden in een paar onderdelen in die keten. Komt dus weer neer op niet alleen dat montage bedrijf steunen die cellen uit China haalt en ze hier in elkaar zet. Maar kijk dieper in de keten
6.. Een laatste onderdeel waar ik denk dat NL ook zijn eigen maak industrie in kan verbeteren is warmtepompen. Ook hier kunnen wij delen van de maak industrie oppakken en gebruiken.