Wijziging Regeling Tarieven Identificatie en Registratie Wet Dieren

Reactie

Naam Stichting BeeSupport (drs. ing. A. Timmerman)
Plaats Amsterdam
Datum 15 januari 2025

Vraag1

Heeft u belangrijke op- of aanmerkingen bij de voorgestelde regeling?
Beste,
Eerst wil ik jullie een goed jaar wensen, met geluk en gezondheid voor bijen en mensen.

De informatie uit België onder de volgende link hebben jullie misschien al gezien. Ik lees bij de Belgen 2 oplossingen voor onderdelen van de registratie die ik als bezwaarlijk ervaar.
< https://www.honeybeevalley.eu/newsflash/aangifte-favv-heffing-2024 >

1. Het aanvragen van UBN’s per locatie waar je bijen hebt staan. Daar heb ik de oplossing voor bedacht dat ik op 1 februari alle volken op 1 plek heb staan (in de FAQ van de NBV wordt het voorbeeld gegeven van 15 locaties), dus ik heb 1 UBN. Ik krijg de indruk dat bij de Belgen de imker 1 UBN heeft en binnen die ene UBN de locaties aan kan geven. Je zou ook nog met een straal of gemeente kunnen werken, mijn bijen staan bijvoorbeeld op 4 adressen in een straal van 1-3 km rond mijn huis. Het gaat om uitbraak ziektes, dan kun je met 1 UBN heel goed de imker achterhalen en actie ondernemen.
2. De Belgen hebben een sympathieke regeling voor hobby-imkers. Niet vier groepen met verschillende aantallen bijenvolken, maar slechts 1 grens: 25 volken. Dit is voor zover ik weet ook in Duitsland de grens. Imkers met volken < 25 krijgen geen rekening/heffing. Natuurlijk zou fijn zijn als in Nederland de grens op 30 volken ligt, maar twee groepen is een aanzienlijke vereenvoudiging.

Om te komen tot minder administratieve rompslomp zijn twee bovenstaande punten een oplossing, zowel voor de overheid als voor de imker. In Nederland worden de imkers (anders dan in andere Europese landen) toch al gemarginaliseerd, maak hun administratie niet een dagtaak. Helaas wordt de imkerij in Nederland gezien als persoonlijke hobby, niet als iets dat noodzakelijk is voor de bestuiving van gewassen. De ecosysteemdienst die imkers en bijen samen verrichten wordt veel te weinig gewaardeerd.