Regeling 2e tranche lokale aanpak Nationaal Isolatieprogramma
Reactie
Naam
|
GreenLeap Consultancy (S.C. Bauer)
|
Plaats
|
Uithoorn
|
Datum
|
10 mei 2024
|
Vraag1
Wat is uw reactie op de voorgenomen regeling voor de tweede tranche van de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma?
In de verschillende documenten ontbreekt nog een heldere definitie van het concept natuurinclusief. Derhalve is niet duidelijk hoe aan deze ambitie uitvoering kan worden gegeven en welk type ondersteuning hiervoor is benodigd op gemeentelijk niveau. Ook kan zo niet worden vastgesteld welke financiële speelruimte dit vraagt, wat gelet de uitspraak van de Raad van State omtrent vleermuizen in de spouwmuur relevant is om te voldoen aan de Omgevingswet.
Het advies is om gebruik te maken van de invulling van dit concept zoals door TAUW en Arcadis gebezigd in het Landelijke Maatlat Bouwstenenrapport 2022 (pagina 9): "Natuurinclusiviteit betekent “de natuur inbegrepen”. Het betreft een manier van denken en ontwerpen – in beleid, uitvoering en beheer – waarin natuurlijke processen en maatregelen sturend zijn in het ontwerp, uitvoering en inrichting van de gebiedsontwikkeling (op alle schaalniveaus) ter versterking van de biodiversiteit en verbondenheid met de natuur.". Dit rapport is openbaar toegankelijk via de link : https://klimaatadaptatienederland.nl/hulpmiddelen/overzicht/maatlat-groene-klimaatadaptieve-gebouwde-omgeving/
Temeer omdat het Rijk, via de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW), voor de Maatlat groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving de mogelijkheden onderzoekt tot een juridische borging is het van belang om hier tijdig een uitvoeringskader en concrete handvatten voor op te stellen. (https://klimaatadaptatienederland.nl/aan-de-slag/overheden/klimaatadaptief-bouwen/)