Regeling zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten
Reactie
Naam
|
Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis Tilburg (ontslag a.g.v. Post Covid) (Zorgmedewerker Langdurige Covid klachten E.M.W. Böcker)
|
Plaats
|
Oisterwijk
|
Datum
|
29 juni 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op de Regeling zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Via deze weg maak ik graag gebruik van de mogelijkheid om te reageren op de internetconsultatie “regeling zorgmedewerkers met langdurige post-covidklachten”.
Ik vind dat de regeling moet worden uitgebreid naar heel 2020. De Raad van State geeft aan dat de risico’s voor medewerkers pas met de start van de vaccinatie campagne in 2021 echt werden verminderd. Ook de voorzieningenrechter geeft in de uitspraak van het kort geding van FNV en CNV tegen de Nederlandse Staat aan dat de zorgmedewerkers uit héél 2020 op korte termijn duidelijkheid verdienen over een tegemoetkomingsregeling. Ook in de 2e golf in het najaar van 2020 zijn nog veel zorgmedewerkers besmet geraakt. (WIA,2022).
De groep zorgmedewerkers waarvoor deze regeling is bedoeld is, is te klein. Ik wil dat de regeling wordt uitgebreid met vaktherapeuten werkend op de afdeling voor psychosomatiek van een Algemeen Ziekenhuis, waar patiënten behandelen gewoon door ging. En risico op besmetting ook via hen niet uit te sluiten viel. Ik werkte samen met een collega sociotherapeut die als (BIG) geregistreerd verpleegkundige ingezet werd op de cohort afdelingen binnen ons ziekenhuis. Zij werkte daarna ook weer op onze afdeling. Deze collega is besmet geraakt in september 2020. Vervolgens werkten wij samen in dezelfde ruimten op bovengenoemde afdeling, zonder mondkapjes. Ik raakte ook besmet en heb daar langdurige Covid aan overgehouden en ben mijn geliefde werk wat ik 33 jaar (op deze werkplek) en 41 jaar in totaal, met liefde en plezier deed, kwijt geraakt. Verder begrijp ik niet dat mensen, die voor minder dan 35% zijn afgekeurd, worden uitgesloten van de regeling. Ook zij verdienen erkenning dat ze in de frontlinie hebben gestaan en ziek zijn geworden. Verder zijn er ook zorgmedewerkers
die nog geprobeerd hebben te werken na de eerste besmetting, maar die later opnieuw zijn uitgevallen. Het is niet eerlijk dat zij uitgesloten zijn.
Het bedrag dat nu geboden wordt is te laag. Ik wil dat het bedrag verhoogd wordt naar €22.839,-. Dit is mogelijk binnen de €150 miljoen waar de eerste kamer toe heeft besloten met de motie Prast.
De termijn van 4 weken om de aanvraag te kunnen doen vind ik te kort.
Ik verzoek u dringend om nog eens goed te kijken of deze regeling niet ruimhartiger kan zijn.