Wijziging regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003
Reactie
Naam
|
Ir. G.C.P. Lokhoff
|
Plaats
|
Eindhoven
|
Datum
|
21 juli 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijziging van de Regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
In de wijziging wordt een verplichting opgenomen om nieuwsbulletins uit te zenden, om te borgen "dat ook de regionale lineaire radioluisteraar in de toekomst op regelmatige tijdstippen voorzien blijft van nieuws." Daartoe wordt het verplicht om " in het regionale radioprogramma overdag (tussen 07.00 uur en 19.00 uur) ten minste eenmaal per uur op het hele uur, en ’s nachts (tussen 23.00 uur en 07.00 uur) ten minste eenmaal per twee uur op
het hele uur, een programmaonderdeel bestaande uit nieuws" op te nemen.
Het lijkt me een onnodige inmenging in de vrijheid van de vergunninghouder om het programma in te richten.
Het wordt hiermee onmogelijk om een station te bieden zonder onderbrekingen, of dat juist alle negativiteit probeert te vermijden - iets waar gezien de geopolitieke en klimaatontwikkelingen steeds meer behoefte aan komt. Dus liever géén verplichting om nieuws te moeten uitzenden.
En waarom moet dat altijd op het hele uur ? Juist in het kader van de pluriformiteit kan ik me voorstellen dat een programmamanager het nieuws op het halve uur wil kunnen programmeren, of - wie weet - om 11 voor het uur - "bij ons hoor je het nieuws net wat eerder dan op andere stations !". Dus laat a.u.b. de woorden 'op het hele uur' weg.
Verder is het vreemd dat de behoefte aan nieuws blijkbaar in de uren tussen 19 uur en 23 uur lager wordt ingeschat dan tussen 23 en 7 uur - immers, dan geldt er géén verplichting. Omdat het bieden van actueel nieuws in de nacht extra kosten met zich mee brengt, en het een onderbreking van b.v. een lange mix sessie kan opleveren, is het beter de verplichting in de nacht te laten vervallen.