Berichten over uw Buurt

Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wijziging van de Regeling burgerluchthavens voor het rekenen met actuele gegevens

Verkeer

In het kort

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een aanpassing voor van de Regeling Burgerluchthavens over de berekende geluidsbelasting van luchtvaartuigen die gebruikt worden voor spoedeisende hulpverlening en/of politietaken (zoals trauma- en politiehelikopters).

Nu worden deze toestellen vaak luider meegerekend dan hun werkelijke geluid is. Met de aanpassing wordt het mogelijk om in de handhavingsberekeningen de werkelijke geluidswaarden van het gebruikte model te gebruiken. Hiermee wordt voorkomen dat deze niet meer mogen uitrukken bij noodoproepen, omdat de geluidsruimte opgebruikt zou zijn.

De aanpassing geldt voor alle regionale burgerluchthavens. Op dit moment zijn op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en Groningen Airport Eelde (GAE) vaste traumahelikopters aanwezig.

Wat is het doel?

Op dit moment wordt standaard gerekend met de variant van een type toestel dat het meeste geluid maakt. In de praktijk worden vaak stillere modellen helikopters gebruikt. Dit leidt tot een verschil tussen de berekeningen en de praktijk. Op papier is er een hogere berekende geluidsbelasting dan in de werkelijkheid. Hierdoor kan het voorkomen dat beperkingen worden opgelegd aan het uitvliegen van bijvoorbeeld een traumahelikopter.

De aanpassing van de regeling zorgt ervoor dat voortaan de berekende geluidsbelasting zo goed mogelijk overeenkomt met de werkelijk geproduceerde geluidsbelasting van het gebruikte model. Daardoor wordt vliegverkeer voor spoedeisende hulpverlening en/of politietaken niet onterecht beperkt.

Een reactie geven?

U kunt tot en met 4 september via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. 

Consultatieverslag

Het is niet meer mogelijk om te reageren op deze consultatie. Download hier het consultatieverslag.

Reacties op deze consultatie16 openbaar

Bekijk alle reacties
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit wetsvoorstel?

Abonneer op deze consultatie

Op de hoogte blijven van wetsvoorstellen waar u interesse in heeft?

Abonneer op nieuwe consultaties