Kaderwet rijksinspecties
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
17 maart 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op de concept Kaderwet rijksinspecties? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dit doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Een TOELICHTING op onderstaande reactie is als pdf bijlage opgenomen (zie volgende reactie op deze consultatie).
KABINET ZEGT INSPECTIES ONAFHANKELIJKER TE MAKEN, MAAR LEGT SODM JUIST VERDER AAN BANDEN
Ondanks parlementaire enquête toch nog politieke beïnvloeding mogelijk
De parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen heeft het belang van een sterke, onafhankelijke rijksinspectie bevestigd. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is zo’n onafhankelijke rijksinspectie. En SodM heeft al een aantal wettelijke regels waaruit die onafhankelijkheid blijkt. Die staan in de Mijnbouwwet.
Met het wetsvoorstel Kaderwet Rijksinspecties, dat nu ter consultatie ligt, wil het kabinet de onafhankelijkheid ook voor andere rijksinspecties in een wet vastleggen. Dat doel juicht SodM toe, maar SodM ziet dat dit wetsvoorstel SodM juist minder onafhankelijk maakt.
SodM ziet dat de minister met de regels uit het wetsvoorstel het werk van SodM kan beïnvloeden door SodM te weinig geld te geven, te belasten met extra taken of door de plannen van SodM af te keuren. Dat zou voorkomen moeten worden als het kabinet werkelijk wil doen wat het zegt.
Burgers en bedrijven in Nederland zouden er bovendien op moeten kunnen vertrouwen dat SodM onafhankelijk toezicht houdt, onafhankelijk van de politiek. Dat vertrouwen zal er niet snel zijn als een verzoek aan SodM wordt beantwoord door de minister. Zoals een verzoek om het openbaar maken van informatie. SodM zou die beantwoording zelf moeten doen.
Tot slot: als er ooit weer een situatie als in Groningen dreigt, dan zou SodM de mogelijkheid moeten hebben om de gehele regering daarvoor te waarschuwen en daarvoor niet afhankelijk te zijn van de wil van één minister. Het rechtstreeks benaderen van de minister-president zou daarvoor voldoende moeten zijn. Die kan dan kiezen of de waarschuwing in de ministerraad moet worden besproken. Het wetsvoorstel bevat zo’n mogelijkheid helaas niet.
Bijlage