Wijziging Ubm ivm digitale verantwoording vervoer meststoffen
Reactie
Naam
|
Agro America BV (Henk Willems)
|
Plaats
|
America
|
Datum
|
14 juni 2020
|
Vraag1
Ondernemers in specifieke situaties wordt gevraagd wat de regels voor hen betekenen
Mestkorrels en overige hoogwaardige meststoffen zoals compost, biofosfaat, biochar, ammoniakwater, kalikorrels zijn waardevolle producten. Onze bedrijfsmodellen worden hierop gebaseerd, zeker nu de EU ook naar volledig circulair in 2050 wil en zoveel eerder al in 2030. Daarom is het van belang dat de wetgeving op europees niveau (namelijk het EU-Meststofnummer) aan gaan sluiten bij de Nederlandse wetgeving. Transport van dit soort producten vind niet plaats door mesttransporteurs, maar via de bekende grotere logistieke kanalen die mondiaal opereren. Nu kunnen wij als producent van deze producten deze verkopen aan buitenlandse partijen die hiervoor charters inhuren die deze producten efficiënt kunnen vervoeren.
Indien het transport van deze producten onder de rVDM gaat vallen betekend dit dat er géén gebruik gemaakt kan worden van deze logistieke kanalen, dat zal de productie en handel van deze producten niet bevorderen. Naar verwachting zullen er maar een paar partijen in Nederland zijn die dit soort producten maken, daarom is het beter dat deze apart gecertificeerd worden.
Denk hierbij aan voorbeelden zoals de afzet van biofosfaat naar Myanmar, Brazilië, Hongarije. Maar ook de afzet van ammoniakwater naar de kunstmestindustrie.
Momenteel bestaat er voor deze producten een terechte uitzondering in de wet, dit is ook noodzakelijk om de productie en verkoop van dit soort circulaire producten te bevorderen. De Europese Unie is hier momenteel ook mee bezig om de hiervoor bestemde wetgeving te maken.
Indien voor deze transporten de rVDM ook van toepassing gaat worden, dan is het transport van die soort duurzame producten niet meer mogelijk en moeten hiervoor aparte transportmiddelen ingezet worden. Aangezien het binnen Nederland gaat om een beperkt aantal bedrijven die dit doen, waarvan een aantal bedrijven bij onze brancheorganisatie zijn aangesloten, lijkt het ons verstandig dat de overheid met deze groep in contact treedt om hier afspraken mee te maken.
Voor RVO is het momenteel oncontroleerbaar om voor deze bedrijven de fosfaatbalans te controleren, dit zal met het gebruik van een rVDM ook niet gaan veranderen omdat hier nog steeds geen onafhankelijke monstername voor is.