Wetsvoorstel Samenwerkingsschool
Reactie
Naam
|
Amstelwijs (F.N. Cornet)
|
Plaats
|
Amstelveen
|
Datum
|
31 oktober 2014
|
Vraag1
Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om in gebieden met leerlingendaling samenwerkingsscholen te vormen?
Ja
Vraag2
Denkt u dat dit wetsvoorstel het voldoende aantrekkelijk maakt voor informele samenwerkingsscholen om onder de nieuwe wettelijke regeling te vallen?
Nee. Deze wetgeving is specifiek gericht op gebieden waar krimp is. Echter, er is ook behoefte aan samenwerkingsscholen in gebieden waar nog geen leerlingendaling plaatsvindt of waar sprake is van (lichte) groei. In deze twee laatste situaties blijft het onderwijsveld veroordeeld tot informele samenwerking.
Voor de woningbouwcrisis verschenen er nieuwbouwwijken waarin meerdere scholen gesticht werden. Nu, na de woningbouwcrisis, zijn er minder grootschalige nieuwbouwwijken die plaats bieden aan slechts één school. Dan is het niet wenselijk als bijzonder en openbaar onderwijs de concurrentie aangaan of ouders niet kunnen kiezen, omdat er maar één denominatie beschikbaar is. Dan moeten beide denominaties de samenwerking aangaan om onderwijs te bieden dat aansluit bij de onderwijsvraag van ouders.
De ontwikkeling van minder grootschalige nieuwbouwwijken is in dit wetsvoorstel helaas niet meegenomen. Het wetsvoorstel is dus al verouderd nog voordat er over gestemd wordt.
Vraag3
Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende garanties voor ouders met kinderen op samenwerkingsscholen dat de identiteit van het bijzonder onderwijs en het openbare karakter van het onderwijs overeind blijven?
Ja